Az egészséges bél az általános egészség alapja

A bél mikrobióma sokkal fontosabb, mint azt korábban gondolták

Mi is pontosan a mikrobiom? Olyan mikroorganizmusok halmaza, amelyek nemcsak a beleinket, hanem az egész testet belakják. Ide tartoznak a szervezetünkben található mikroorganizmusok, például baktériumok, élesztőgombák, gombák, vírusok vagy protozoonok. A mikrobiom körülbelül 100 billió organizmust foglal magában. Ezeknek a szervezeteknek a genetikai információja körülbelül 150-szer nagyobb, mint az embereké. Mikrobiómunk kondíciója alapvető szerepet játszik az egészségünkben.

A bélmikrobióma fontossága egészségünkkel kapcsolatban a legújabb kutatások tárgya. Az elmúlt 20 év során számos tanulmány kimutatta a kapcsolatot a bélrendszer egészsége és az immunrendszer, a mentális egészség, a hangulat, az autoimmun és endokrin rendellenességek, a bőrproblémák és még a rák között is.

Tudta, hogy egy emberi sejthez három mikroorganizmussejtet hordozunk? Ez azt jelenti, hogy testünkben háromszor több mikrobiális sejt található, mint a sajátunkból.

A bél a második agyunk

A legújabb kutatások megerősítették a BÉL – AGY tengely létezését, amely magában foglalja a kétirányú kommunikációt a központi és a bél idegrendszere között. Ez a kapcsolat az agy érzelmi és kognitív központjait köti össze a perifériás bélfunkciókkal. Egyszerűen fogalmazva, a bélmikrobiómunk sokkal fontosabb a vártnál, mivel nemcsak az immunitáshoz, hanem a mentális egészséghez is kapcsolódik. [1]

vedeli-jste-ze-strevo_hu

Bélfunkció

A belek 300-500 különböző típusú baktériumot tartalmaznak. Míg egyes mikroorganizmusok károsak az egészségünkre, sok közülük hasznos, sőt szükséges is a szervezet számára. A bélnek több funkciója van, mint pusztán a bevitt táplálék megemésztése. A bél az immunrendszer fő szerve, és megakadályozza, hogy a méreganyagok a véráramba szivárogjanak. A mikrobiom funkciója nemcsak az immunsejtek és antitestek (immunglobulinok) szisztematikus termelésével, hanem a hormonok és neurotranszmitterek (pl. szerotonin) termelésével is túlmutat a bélrendszeren. A vitaminok és ásványi anyagok is felszívódnak a belekben.

Mint már említettük, a belek megakadályozzák a méreganyagok bejutását a szervezetbe a bélgáton keresztül. Ha megbomlott a bélgátja, és ezáltal a mikrobiomja is, akkor valószínűleg szivárgó bél szindrómában szenved (angolul leaky gut).

Mi a bél permeabilitása?

A bélpermeabilitás akkor lép fel, ha a bélfal megsérül, és azon keresztül baktériumok, méreganyagok és részben megemésztett élelmiszerek juthatnak a szervezetbe, amelyek gyulladáshoz vezethetnek az emésztőrendszerben és az emésztőrendszeren kívül, mivel bejutnak a véráramba és immunválaszokat váltanak ki. Ezenkívül csökken a tápanyagok, vitaminok és ásványi anyagok felszívódása.

A szivárgó bél szindróma diagnózisát mindeddig figyelmen kívül hagyták az orvosi világban, és csakúgy, mint a mellékvese-fáradtságot, az orvostársadalom ezt is lenézi. Az egészségügyi rendszer a tüneti kezelésre van kialakítva, nem pedig az okok feltárására és kezelésére (pl. a leaky gut-ból eredő gyakori gyulladás).

syndrom-propustneho-streva-hu

A bél permeabilitása számos egészségügyi problémát okozhat, például:

 • Ételallergiák.
 • Krónikus fáradtság szindróma.
 • Depresszió.
 • Fibromyalgia: krónikus fájdalom szindróma, amely megakadályozza a betegeket a mindennapi életben: izom-, nyak-, hátfájás, rossz alvás.
 • Bőr rendellenességek.
 • Autoimmun betegségek.

 

Mi befolyásolja a bél permeabilitását?

 • Egészségtelen étel

Az iparilag feldolgozott élelmiszerek különösen alkalmatlanok mikrobiómunk számára. A friss élelmiszereknek kell a legnagyobb részt képviselniük az étrendben. A mikrobiom másik ellensége a finomított cukor, amely nagy mennyiségben az élesztőgombák szaporodásához kapcsolódik, amelyek gyulladáshoz vezetnek a szervezetben. A gyulladás más betegségek előfutára is. A telített zsírok magas bevitele szintén nem kívánatos. Éppen ellenkezőleg, étlapunknak rendszeresen tartalmaznia kell olyan élelmiszereket, mint a gyümölcs és zöldség, beleértve az erjesztett (uborka, káposzta), az erjesztett tejet (kefir) és a teljes kiőrlésű termékeket. Az erjesztett tejtermékek, amelyek probiotikumokat és prebiotikumokat tartalmaznak, amelyek elősegítik az egészséges baktériumok képződését a belekben. Részesítse előnyben a biotermesztésből származó termékeket.

 • Elegendő rost

A rostokat oldhatóra és oldhatatlanra osztják. A belekben lévő oldhatatlan rost kefeként működik, amely megtisztítja a beleket, ezért a rostok elengedhetetlenek a bélrendszer egészségéhez. Rostot elsősorban gyümölcsökből, zöldségekből és hüvelyesekből érdemes beszereznünk. Az oldható rostok csökkentik a vércukorszintet, valamint az LDL-koleszterinszintet. Főleg zabpehelyben, hüvelyesekben és egyes gyümölcs- és zöldségfajtákban található meg. A rost napi adagja 30-35 gramm kell, hogy legyen.

 • Gyümölcsök és zöldségek fogyasztása

A gyümölcsök és zöldségek az egészséges bélrendszer legjobb tápanyagforrásai, nagy mennyiségű rostot tartalmaznak, amelyet szervezetünk nem tud megemészteni. Kimutatták, hogy az alma és az áfonya növeli a bifidobaktériumot az emberekben. (2)

 • Gyógyszerszedés

Az olyan gyógyszerek, mint az aszpirin vagy az ibuprofén, negatívan hatnak a belekre, és növelik a bélpermeabilitás kockázatát. A fájdalomcsillapítók mellett az antibiotikumok is okozhatnak bélrendszeri egyensúlyzavart. Bár néha szükségesek a bakteriális fertőzések leküzdéséhez, túlzott használatuk jelentős közegészségügyi probléma, amely bakteriális rezisztenciához vezethet.

 • Stresszszint

Egy tanulmány szerint a bélbaktériumokat károsíthatja a krónikus stressz. Stressz esetén a belek vérellátása korlátozott, így az emésztőnedvek termelése is korlátozott lesz.

 • Alkoholfogyasztás

A túlzott alkoholfogyasztás növeli a belek áteresztőképességét, és egyben növeli a káros baktériumok mennyiségét.

 • Hidratálás

A megfelelő mennyiségű folyadék jótékony hatással van a bélnyálkahártyára és a jótékony baktériumok egyensúlyára a belekben.

 • Diszbiózis

A dysbiosis a hasznos és a káros baktériumok közötti egyensúly felborulása. A dysbiosis az antibiotikumok, az alkohol, a dohányzás vagy a peszticidek túlzott használata miatt fordulhat elő. De el lehet kezdeni romlott ételek elfogyasztásával is, például étteremben. A dysbiosis tünetei a gyomorpanaszok, puffadás, hidegrázás, fáradtság és hasmenés.

 • Peszticidek

A peszticidekkel, például a Rounduppal kezelt élelmiszerek negatív hatással lehetnek a bélbaktériumokra. A peszticidek esetében nem csak a belekről van szó, hanem a hormonrendszerről, az ideg- és a reproduktív rendszerről, röviden az általános egészségről is. Ezért jobb nem mennyiséget, hanem minőséget enni, és biotermelésből származó élelmiszereket választani.

 mikrobiom-infografika-brainmarketHU

Probiotikumok és prebiotikumok

A vékonybélben elegendő probiotikum jelenléte szükséges a belek megfelelő működéséhez, és segít megelőzni a gyulladásos folyamatokat a bélben. Megőrizhetik a bél egészségét azáltal, hogy megakadályozzák a káros baktériumok szaporodását, erősítik a bélgátot, miután betegség vagy gyógyszeres kezelés következtében megzavarták. A probiotikumok megtalálhatók fermentált zöldségekben (savanyú káposzta, uborka, kimchi) vagy erjesztett tejtermékekben (kefir), de étrend-kiegészítőként is használhatók. Egyes probiotikus kiegészítőket úgy tervezték, hogy elérjék a vastagbelet és elérjék hatásukat. Egyes probiotikus kiegészítők nem jutnak el a vastagbélbe, mert a gyomorsav elpusztíthatja őket. A prebiotikumok elősegítik az egészséges baktériumok szaporodását a bélben, emellett bizonyos prebiotikumok csökkenthetik az inzulin-, triglicerid- és koleszterinszintet az elhízott emberekben. (3)

zdrave-strevo-potraviny_hu

A bélmikrobióma károsodásának leggyakoribb tünetei

 • Súlyváltozások – a hirtelen fogyás az étkezési szokások és a testmozgás megváltoztatása nélkül a bélkárosodás jele lehet. A bél képessége a tápanyagok felszívódására és a vércukorszint szabályozására károsodhatott. A súlycsökkenést a vékonybélben lévő baktériumok elszaporodása, míg a súlygyarapodást az inzulinrezisztencia és a csökkent tápanyag-felszívódás miatti túlevési késztetés okozhatja.
 • Krónikus fáradtság és alvászavarok – a bélrendszerben termelődik a szerotonin hormon akár 90%-a, amely a hangulatunkon kívül alvásunkra is hatással van. Tehát a bélkárosodás a teljes alvási ciklusra is hatással lehet.
 • Élelmiszerintolerancia – az élelmiszerintolerancia bizonyos élelmiszerek emésztési nehézségeinek következménye, és a bélben található rossz minőségű baktériumok okozhatják. Bizonyos  élelmiszerekkel szembeni intolerancia puffadás, hasi fájdalom és hányinger formájában nyilvánul meg.
 • Bőrproblémák – a bőrproblémák, például az ekcéma összefüggésbe hozható a bélkárosodással. A helytelen táplálkozás vagy ételallergia által okozott bélgyulladás következtében tápanyagok szivároghatnak be a szervezetbe, és irritálhatják a bőrt, ami aztán ekcéma formájában nyilvánul meg.
 • Autoimmun betegség – a belek károsodása vélhetően fokozza a gyulladás kialakulását, és befolyásolhatja az immunrendszer megfelelő működését. Ez autoimmun betegségekhez vezethet, amikor a fehérvérsejtek megtámadják saját sejtjeinket.
 • Depresszió - a bél-agy kapcsolat már bebizonyosodott. És ez az oka annak is, hogy a bél permeabilitása olyan pszichés rendellenességekkel jár együtt, mint a szorongás, a depresszió vagy a bipoláris zavar. A belek gyógyulása gyakran a lelki állapot javulásával is összefügg.

zdrave-strevo_performance protein_hu

A bélnek hasznos élelmiszerek

A bélrendszerre akár rosttartalmuk miatt, akár parazitaellenes tulajdonságaik miatt jótékony hatású élelmiszerek a legismertebbek, nevezhetjük fokhagymát, hagymát, kurkumát, fahéjat, fekete diót vagy chlorellát.

 1. Hüvelyesek - jelentős mennyiségű rostot tartalmaznak, ami elengedhetetlen a bélrendszer egészségéhez, ezért a hüvelyesek fogyasztása hetente legalább kétszer javasolt.
 2. Fokhagyma és hagyma – Mind a fokhagymát, mind a hagymát rákellenes ételeknek tekintik, mert elnyomják a gyulladások kialakulását. A fokhagyma még egyes gyomor-bélrendszeri betegségek megelőzésében is segít.
 3. Fermentált élelmiszerek – a zöldségek, például a kimchi fermentációs folyamata nem csak az ízt javítja, hanem az étrendi probiotikumok kiváló forrása is. Noha ezeknek az élelmiszereknek a minősége eltérő lehet, nagymértékben hozzájárulnak a bél mikrobiómához.
 4. A zöldségfélék - brokkoli, spárga, póréhagyma vagy articsóka azok közé a zöldségfajták közé tartoznak, amelyek jótékony hatással vannak a bélrendszerre, mert növelik a bifidobaktériumot, ami segít megelőzni a gyulladásokat.
 5. Lenmag – A lenmag magas antioxidáns tartalmat tartalmaz, és rákellenes tulajdonságokkal rendelkezik. Oldható rostot is tartalmaznak, és javítják a belek emésztési tulajdonságait.
 6. A banán - kálium- és magnéziumtartalmával segíthet a gyulladásos bélbetegségek ellen.
 7. Ananász – Az ananász egy bromelain nevű anyagot tartalmaz, amely segíti a fehérjék emésztését, és elnyomja a gyulladást az egész szervezetben. Ezenkívül csökkenti a gyulladásgátló citokinek szekrécióját, amelyek károsíthatják a bélnyálkahártyát.
 8. Hínár - a hínár bevitele megnöveli az egészséges baktériumok számát a belekben, az alginát pedig, amelyet a hínár tartalmaz, lelassítja az emésztést, és lassabban szabadítja fel az élelmiszerből származó energiát.
 9. Polifenolokban gazdag élelmiszerek – A polifenolok olyan növényi vegyületek, amelyek számos előnnyel rendelkeznek. Alacsonyabb trigliceridszinttel és CRP-vel társulnak, amely gyulladást okozó szer (4). Például a kakaó, a mandula, a zöld tea, a brokkoli és az áfonya polifenolokat tartalmaz.
 10. Húsleves - kollagént tartalmaz glicin és prolin aminosavakkal, amelyek pozitív hatással lehetnek a megzavart bélgátra. Ezért van a Performance Proteinben a kollagén a kókuszolajjal együtt. A kókuszolaj a kollagénhez hasonlóan gyógyító hatással van a bélgátra.

 

Étrend-kiegészítők, amelyek jótékony hatással vannak a bélre

Ha nem követi az egészséges táplálkozást, vagy stressz alatt dolgozik vagy sokat sportol, vagy egyszerűen úgy érzi, hogy a belei állapota nem valami briliáns. Ezután tanácsos néhány olyan kiegészítőt beiktatni, amelyek segítenek a belek jó állapotban tartásában.

 • Probiotikumok

A probiotikumok segítenek egyensúlyban tartani a jó és rossz baktériumok harmóniáját a bélben. A megfelelő termék nagyszerű képviselője a BrainMax Probiotic Complex, amely 12 törzset és 25 milliárd egészséges baktériumot tartalmaz. A bélben oldódó kapszulák biztosítják, hogy a baktériumok eljussanak a belekben, és ne a gyomorba kerüljenek, ahol az emésztés során elpusztulnak, mint az olcsó probiotikus termékek esetében. Ezt a terméket a többi probiotikumhoz hasonlóan hűtőszekrényben tároljuk, hogy megakadályozzuk a baktériumok lebomlását. A bélmikrobióta nélkülözhetetlen az emésztéshez, a tápanyagok, vitaminok szintéziséhez, valamint anyagcserénkhez. Probiomix, valamint két másik nagyon átfogó és kiváló minőségű termék, amely a bélrendszerre összpontosít, a Digest Plus és mindenekelőtt a Gut Protect együttműködésben fejlesztve van  a téma szakértőjével, dr. Frej-el.

nejcasteji-probiotika_hu

 • Emésztőenzimek

Alkalmazhatók az emésztés elősegítésére, mivel az emésztetlen táplálék pusztító hatással van a belek falára. Itt a következőket ajánlhatjuk: Now Super Enzymes, Digestive Aid vagy a Betaine HCL. Az emésztéssel kapcsolatos gyakori probléma a stressz, vagyis a kortizol. Minél több stresszt tapasztal, annál több kortizol és kevesebb sósav van a gyomorban az emésztéshez. Megoldásként akár a BrainMax Adaptogenic Hegemony, akár a gyomornyálkahártyára jótékony hatású édesgyökér DGL-t kínálnak.

 • A bélgátat építő étrend-kiegészítők

Javasoljuk az L-Glutamin szedését reggel és este a sérült bélgát felépítése és helyreállítása érdekében. Naponta legalább egyszer Performance Protein, amely a szabadtartású, fűvel táplált tehenek tejéből származó natív fehérje, kollagén és kókuszolaj kombinációja. Ezek a komponensek szinergiában építik fel a bélfalat, amely egy fal a méreganyagok ellen, amelyek megzavarása esetén bejuthatnak a szervezetbe és gyulladást vagy egyéb betegségeket okozhatnak. Egy másik megfelelő kiegészítő a BrainMax Epigenetic, amely gyulladáscsökkentő hatással bír. És végül, de nem utolsósorban a Butyrát és a Kvercetin is megfelelő. Ezen étrend-kiegészítők mindegyike más-más módon képes lezárni a bélgátat.

Befejezésül: Azoknak, akik tudni szeretnének a bélrendszerről és az egészségügyi problémák eredetéről, javaslom ezt az e-könyv elolvasását: A betegség a belekben kezdődik.

A bélrendszer, a mikrobiómunk és ennek az egészségre gyakorolt hatása egy nagyon összetett téma, és megérdemelne egy sokkal hosszabb cikket. Ne essen kétségbe... Azok, akik érdeklődnek az egészségük javítása és a krónikus vagy autoimmun betegségek esetleges kiküszöbölése iránt, továbbra is olvashassák ezt a nagyon érdekes e-könyvet Mgr. Adam Česlík-től: A BETEGSÉG A BELEKBEN KEZDŐDIK.