A háztartási tisztítószerek a világ legelterjedtebb mérgei

A szokásos tisztítószerek ártalmassága

A tisztítással kapcsolatos legnagyobb probléma a felhasznált termékek mérgezősége. A szokásos  tisztítószerek gyártása során számos veszélyes és potenciálisan veszélyes vegyszert használnak. A környezetre és az emberekre gyakorolt ​​hatás pusztító lehet. Szerencsére van megoldás az ökológiai tisztítószerek formájában.

A szokásos tisztító- és mosószerek mérgező vegyi anyagokat tartalmazhatnak, amelyek számos egészségügyi problémát okozhatnak, ideértve az asztmát, a hormonális egyensúlyhiányt, a neurotoxicitást, a szaporodási rendellenességeket, a bőrkiütéseket, a szem- és légúti irritációt, égési sérüléseket vagy akár rákot is. Az otthoni mérgező anyagoktól való megszabadulás az általános egészség erősítésének és a környezetbarát magatartás kezdetének első feltétele.

Egy átlagos háztartásban körülbelül 62 mérgező vegyszer van elrejtve a takarítási arzenáljában. Sok háztartásban az egyének napi rendszerességgel ki vannak téve például ftalátok hatásának, amelyeket szintetikus illatanyagok tartalmaznak (e kémiai birodalom tipikus képviselői a klasszikus időzítős illatadagolók vagy a konnektoros illatanyagok). A ftalátok androgén gyilkosok. Szóval srácok, ha magasan akarjátok tartani a tesztoszteronszintet, és nem sírni esténként Bridget Jones naplóját nézve, szabaduljatok meg a beltéri illatosítóktól.

Míg egyes termékek azonnali reakciót (például fejfájást, bőrégést) okoznak, addig más termékek úgynevezett toxikus terhelést okozhatnak. Ez azt jelenti, hogy a szervezetben fokozatosan növekszik a mérgező anyagok száma - bioakkumuláció.  A mérgező anyagoknak való kitettséggel kapcsolatos problémák nem feltétlenül napok vagy hónapok alatt jelentkeznek, hanem csak évtizedek múlva jelentkezhetnek a szervezetben fellépő mérgező terhelés és felhalmozódás miatt. Sohasem tudjuk teljesen elkerülni a mérgező anyagokkal való érintkezést, de a mi hatalmunkban áll ezeket jelentősen csökkenteni.

De ha tudja, hogy bizonyos dolgokon nem tud változtatni, például egy olyan szállodában dolgozik, ahol minden sarkon ftalát illat adagolók vannak, vagy minden nap súrolja az autókat az autómosóban, akkor azt tanácsolom, hogy mindig használjon  védőfelszerelést és tartsa  jó állapotban a máját. Mert a máj, az anyagcsere és a méregtelenítés fő szerve, képes megszabadítani a szervezetet a méreganyagoktól. Ehhez a következő termékeket ajánlom: Liv.52, L-Cysteine ​​​​és Glutathione.

Mi les ránk a háztartási tisztítószerekben

A tisztítószerek összetételének ismerete igazi tudomány. Szinte lehetetlen egy hétköznapi ember számára. Az összetételben szereplő és nem szereplő anyagok között a hormon károsító anyagok (xenoösztrogének), rákkeltő anyagok vagy neurotoxinok kategóriájába tartozó anyagokat találhatunk, lásd az előző cikket.

Ammónia

Ismeretes, hogy az ammónia irritálja a bőrt, sőt belélegzéskor a tüdőt is. Ezenkívül vese- és májkárosodást okozhat. Ha az ammóniát klóros fehérítőt (nátrium-hipoklorit) tartalmazó termékekkel keverjük össze, akkor erősen mérgező klóramin gáz képződik. Az ammónia főként az ablaktisztítókban található, és szinte mindig belélegzik. Ammóniát tartalmazó termékek használata asztmát vagy bronchitist okozhat.

Butoxietanol

A butoxietanol számos ablaktisztító kulcsfontosságú összetevője, és a termék jellegzetes édes illatát adja. Laboratóriumi kísérletek kimutatták, hogy a nagy adagú 2-BE-nek való kitettség problémákat okoz a reproduktív rendszerben. Üvegtisztítókban vagy folteltávolítókban találhatjuk.

MEA (monoetanol-amin), DEA (dietanol-amin) és TEA (trietanol-amin)

A MEA, a DEA és a TEA bizonyítottan hormonzavaró és rákot okozó vegyszerek. Irritálja a bőrt, a szemet és a légutakat. Folyékony mosószerben vagy mosogatószerben találkozhatunk velük. Az EU-ban a dietanol-amin (DEA) szerepel a másodlagos alkil- és alkanol-amin-sók listáján, és nem használható kozmetikumokban és testápolási termékekben. A DEA-származékok megengedettek a kozmetikumokban, ha koncentrációjuk 0,5%-nál kisebb vagy azzal egyenlő.

Illat vegyszerek

Sok illat irritáló, és allergiát, migrént és asztmát válthat ki. Ezenkívül a mosószerekben található szintetikus pézsma felhalmozódik a környezetben, és mérgező lehet a vízi szervezetekre. Egyes szintetikus pézsmák endokrin károsítóként is működnek, vagyis megzavarják a hormonális egyensúlyt.

Ftalátok

A ftalátokat általában a termékek illatanyagaként használják, és az endokrin rendszert károsító anyagok közé tartoznak, amelyek megzavarják a reproduktív rendszert. A Harvard Egyetem Betegségellenőrzési és Megelőzési Központjának kutatói által végzett 2003-as tanulmány szerint azoknak a férfiaknak a spermiumszáma is jelentősen alacsonyabb volt, akiknek a vérében magasabb volt  a ftalát szint. A ftalátok a mosószerekben, öblítőszerekben, légfrissítőkben és dezodorokban találhatók. Lehetőleg natúr termékeket válasszunk, vagy illatmenteseket.

Nonilfenol-etoxilátok (NPE)

A nonilfenol-etoxilátok nonilfenolokká (NP-k) bomlanak le, amelyek a szervezetben utánozhatják és mimikálhatják az ösztrogéneket. Laboratóriumi kísérletekben kimutatták, hogy az NP serkenti a rákos sejtek növekedését és mellrákot okoz. Káros hatással van a halak és más vízi szervezetek szaporodási rendszerére is.

Foszfátok

A foszfátok veszélyt jelentenek a környezetre, mert túlzott növekedést okoznak a vízi növényekben, amelyek aztán elpusztítják a többi vízi élőlényt. A foszfátok megtalálhatók a mosogatószerekben, a mosószerekben és a tisztítószerekben.

Kvaterner ammóniumvegyületek (QUATS)

A kvaterner ammóniumvegyületek irritálóak, és bőrrel érintkezve allergiás reakciót válthatnak ki. Köztudott, hogy asztmát okoznak, és az előzetes bizonyítékok arra utalnak, hogy károsan befolyásolhatják a reproduktív rendszert. Öblítőszerekben és antibakteriális mosószerekben találhatók. A QUATS a triklozánhoz hasonlóan elősegíti az antibiotikumok hatásával szemben rezisztens baktériumok szaporodását.

Nátrium-diklórizocianurát dihidrát

Maró hatású, irritálhatja a szemet, a bőrt és a légutakat. Klórgázt is képezhet, ami szem- és bőrégést okozhat. Tanulmányok kimutatták, hogy ennek a vegyi anyagnak a nagy adagjai vesekárosodást okoznak. Megtalálható a dezodorokban és fertőtlenítőszerekben.

Nátrium-hidroxid

A nátrium-hidroxid, más néven nátronlúg, erősen maró hatású. Égési sérülést okoz a szemen, a bőrön, a tüdőben és a légutakban. Nem érintkezhet a bőrrel. A lefolyók  tisztítására szolgál.

Nátrium-lauril-szulfát (SLS) és nátrium-laureth-szulfát (SLES)

Az SLS és az SLES olyan detergensek, amelyek komoly egészségügyi kockázatot jelentenek, mert ha a szervezet ki van téve ezeknek az anyagoknak, károsíthatják az immunrendszert. Folyékony mosószerekben vagy samponokban találjuk őket.

Triklozán

A triklozán antibakteriális hatású szintetikus anyag, amely toxikus, mert endokrin rendszert károsító anyag, amely képes utánozni az ösztrogént és megzavarni a hormonális egyensúly. Az is aggodalomra ad okot, hogy a mindennapi termékekben való széles körű alkalmazása hozzájárul a baktériumok képződéséhez, amelyek aztán rezisztenssé válnak az antibiotikumok hatékonyságával szemben. Ez egy potenciális rákkeltő anyag. Mérgező a vízi élőlényekre és algákra. Megtalálható a mosogatószerekben, fogkrémekben vagy játékokban.

Triklosan_inforgafika_cz

 

Fenolok

A fenolok rendkívül maró anyagok, amelyek megégethetik a bőrt. A tüdőn vagy bőrön keresztül történő felszívódás központi idegrendszeri károsodást, tüdőgyulladást, légzési nehézségeket okozhat, de maradandóan károsíthatja a vesét és a májat is. Légfrissítőkben, tisztítószerekben vagy bútorfényezőkben találhatók.

 

Klór

A klór megtalálható WC-tisztítókban, fehérítőkben vagy penészeltávolítókban. Az ilyen termékek használatából eredő egészségügyi kockázatok lehetnek krónikusak vagy akutak. Irritálja a légutakat, és hosszú távon a klór negatív hatással lehet a pajzsmirigy megfelelő működésére.

Szerencsére erre is van megoldás az  öko drogéria formájában

Miért használjunk ökológiai  tisztító- és mosószereket?

  • Nincs szükség védőfelszerelés használatára, mivel kíméletesek a bőrhöz és a légzőrendszerhez.
  • Nem terhelik a májat, a vesét, a tüdőt vagy az immun- és hormonrendszert.
  • Kíméletesek a természethez, valamint a háztartásban élő emberekhez és állatokhoz.
  • Használatuk fenntartható. Nem terhelik a környezetet, például nem járulnak hozzá rezisztens baktériumok kialakulásához, nem pusztítják el a vízi élőlényeket. Leginkább megújuló forrásokból készülnek.
  • Az árak szinte megegyeznek a szokásos  tisztítószerekkel.
  • Ugyanúgy működik, mint egy szokásos  drogéria.

Az ökológiai tisztító- és mosószerekre való átállás egy lépés a helyes irányba. Hatalmas szolgálatot tesz önmaga és szerettei  egészségéért, valamint a bolygóért. Ha vannak gyerekek a háztartásban, akkor legalább ő miattuk áljon át. A gyerekek detoxikálódási  folyamatai nem olyan fejlettek, mint a felnőtteknél, és a toxikus terheléstől jobban  szenvednek.