ÚJDONSÁG! Wellmax - minősített BIO kozmetikumok az Alpokból! További információ: ITT
ÚJDONSÁG! Fagyasztva szárított gyümölcsök étcsokoládéban! További információ: ITT
Szinte mindannyian tapasztaltunk már emésztési problémákat, például puffadást, hasmenést, gyomorfájdalmat vagy gyomorégést. Mindezek az állapotok kellemetlenek, és azt a jelzést adják, hogy „vigyázz, valami nincs rendben a szervezetben”. Ezekre a problémákra semmiképpen sem szabad kezünket inteni, különösen, ha rendszeresen visszatérnek. Az enzimhiány az étrendünkben lehet a felelős.
Az enzim szó a görög enzymos szóból származik , és azt jelenti , hogy változást okozni vagy erjedni . Az enzimek olyan fehérjetartalmú anyagok, amelyek a szervezetben lévő összes tápanyagot, például szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat lebontják, és egyszerűbb anyagokra bontják, amelyeket a sejtek építőanyagaként használnak fel. Az enzimek az emberi szervezet szerves részét képezik, és az egészségünkhöz szükséges összetevők. Nagy számmal találkozunk belőlük a szervezetben – akár háromezer különböző típust is. Az enzimek a szervezetben természetesen termelődnek, és felgyorsítják a kémiai reakciók sebességét, így támogatják anyagcserénket. Más fontos feladataik is vannak:
Ezek olyan anyagok, amelyek egyszerűen segítenek az összetett molekulák egyszerűbbekre bontásában. ( 1 )
A hasnyálmirigyben, a gyomorban és a vékonybélben képződnek , sőt evés előtt aktiválódnak, ezért az emésztés beindításához ajánlatos az étel megfelelő illatát megszagolni. Még a nyálmirigyei is emésztőenzimeket termelnek, hogy elkezdjék lebontani az élelmiszermolekulákat, miközben Ön még rágás közben.
Tehát, ahogy mondják: Az emésztési folyamat akkor kezdődik, amikor az ételt a szájába veszed, ezért ne felejtsd el tisztában lenni azzal, hogy mit eszel, egyél nyugodtan és rágj rendesen, hogy megkönnyítsd az emésztés nehéz munkáját a szervezetedben.
Az emésztőenzimeket aszerint osztjuk fel, hogy mely tápanyagok segítik az emésztést. Van három alap, ezek a következők:
Amiláz
Az amiláz már megtalálható a nyálmirigyekben, ahol rágás közben elkezdi lebontani a szénhidrátokat, és lenyelés után is aktív marad.
Testhőmérséklet
Az enzimek megfelelően működnek normál testhőmérsékleten (36,1°C és 37,2°C között). Tehát ha lázas, az enzimek szerkezete megzavarodik, és már nem működnek megfelelően. ( 3 )
Egészségi állapot Például a hasnyálmirigy-gyulladás csökkentheti bizonyos emésztőenzimek számát és hatékonyságát.
pH-szint
A gyomor vagy a belek pH-értéke szintén befolyásolhatja az enzimaktivitást.
Alacsony pH - túlsavasodás / Magas pH - lúgosság.
Ha az enzimet körülvevő környezet túlságosan savassá vagy túl lúgossá válik, az enzim alakja és működése romlik.
Diéta A diéta jelentősen befolyásolhatja szervezetünk enzimek aktivitását.
Egy enzim alakja befolyásolja a működését. A hőség, a betegségek vagy a rossz kémiai körülmények károsíthatják az enzimeket azáltal, hogy megváltoztatják alakjukat. Amikor ez megtörténik, az enzim működése leáll, ami befolyásolja a szervezetben az enzim által támogatott folyamatokat.
A gyomor feladata, hogy segítse az élelmiszer lebontását és megemésztését a gyomorsavak segítségével. A gyomorsavak fő képviselője a sósav . A gyomor nyálkahártyája természetesen kiválasztja a gyomorsavat. Ezt a szekréciót a hormonok és az idegrendszer egyaránt szabályozzák. ( 4 )
A probléma akkor jelentkezik, ha a gyomor túl sok gyomorsavat termel, ami kellemetlen érzéshez vezethet. Ezt a Gastrin hormon végzi , amely arra utasítja a gyomrot, hogy több gyomorsavat termeljen. ( 5 )
A magas sósavszint növelheti a gyomorral összefüggő betegségek kockázatát:
Mint mondtuk, az enzimek támogatják az emésztést, így hiányuk gyomorpanaszokban, puffadásban vagy hasmenésben nyilvánulhat meg.
Hypochlorhydria A hipoklórhidria
a szervezet alacsony gyomorsósav szintjének neve . Ennek következtében a szervezet nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Felelős az élelmiszerből származó káros baktériumok elpusztításáért és az enzimek semlegesítéséért is.
Achlorhydria Az Achlorhydria
a hipoklórhidria súlyosabb formájának , a sósav hiányának a neve .
A hiány mindkét jele megzavarhatja az emésztési folyamatot, és a gyomor-bélrendszer károsodásához vezethet. Gyomor sósav nélkül fogékonyabb lesz a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre .
A sósav lebontja táplálékunkat, és aktiválja az emésztőenzimeket , amelyek feloldják a fehérjéket és más tápanyagokat . Ezenkívül segít elpusztítani a baktériumokat , vírusokat és parazitákat a gyomorban , és megvédi Önt a fertőzésektől és betegségektől . A kezeletlen achlorhydria és hypochlorhydria életveszélyes következményekkel járhat. ( 9 , 10 )
Az alacsony sósavtartalom fogékonnyá teheti a szervezetet számos betegségre és egészségügyi szövődményre, mint például: ( 11 )
Mi okozza az alacsony sósavszintet?
E problémák megoldásával nemcsak növelheti és normalizálhatja a gyomorsav szintjét, hanem javíthatja az emésztést és csökkentheti a stresszt a szervezetben. ( 12 )
Milyen tünetei vannak az alacsony sósavnak a gyomorban?
Egyszerű, de gyakran figyelmen kívül hagyott tipp. Az emésztés a szájban kezdődik, ezért mindig alaposan rágja meg az ételt, hogy serkentse az emésztőenzimeket. A rágás jelentősen befolyásolhatja a szervezet ételemésztését.
Táplálkozz kiegyensúlyozottan, koncentrálj arra, hogy elegendő rostot kapj a gyümölcsökből és zöldségekből. A feldolgozott élelmiszerek és cukrok gyomorgyulladást okozhatnak, csökkenthetik a savas aktivitást és reflux tüneteket válthatnak ki. A kiegyensúlyozott étrend lehetővé teszi az egészséges emésztést, a táplálék megfelelő lebontását és a tápanyagok felszívódását a szervezetbe.
Az erjedés nem csak egy jelenség. Az erjesztett zöldségek, mint a kimchi, káposzta, uborka stb., fontos probiotikus hatásokkal bírnak szervezetünk számára, amelyek javíthatják az emésztést, leküzdhetik a káros baktériumokat és csökkenthetik az alacsony gyomorsav okozta gyulladásokat. A fermentált zöldségek az emésztés javítása mellett az immunrendszer működésének fokozásával, a fogyás elősegítésével és a vérnyomás csökkentésével is kapcsolatosak.
Az almaecet zúzott almából, baktériumokból és élesztőből készült fermentált folyadék. Fehérjékben és enzimekben gazdag, amelyek segíthetnek lebontani az élelmiszerben lévő baktériumokat. Az almaecet növelheti a gyomorsav szintjét, mivel savas tulajdonságai több savat juttatnak be az emésztőrendszerbe. A gyomorsav növelése mellett a nyers almaecet a savas reflux, a cukorbetegség és a magas vércukorszint enyhítésével is összefüggésbe hozható. ( 13 )
Ha almaecetet szeretnénk beletenni, válasszunk jó minőségű, lehetőleg bio-t, és étkezés előtt igyunk meg egy pohár vizet kevés almaecettel.
A gyömbér széles körben ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságairól, amely alapvető tulajdonsága az alacsony gyomorsav okozta gyulladás csökkentésében. A savas reflux és más gyomor-bélrendszeri betegségek alternatív kezelésének is elismerték. A gyömbért vághatja, reszelheti egy italba, vagy egyszerűen hozzáadhatja az ételhez. Orális kiegészítőként és por formájában is kapható.
hasznos baktériumok, amelyek javíthatják az emésztést. Ezek a baktériumok segítik az emésztést az emészthetetlen rostok lebontásával, amelyek egyébként gázképződést és puffadást okozhatnak. Ezenkívül javíthatják a székrekedés és a hasmenés tüneteit. ( 14 )
az egészséges bélrendszerhez nélkülözhetetlen ásványi anyag , hiánya pedig különféle gyomor-bélrendszeri rendellenességekhez vezethet. ( 15 )
A cink-kiegészítés jótékony hatásúnak bizonyult hasmenés, vastagbélgyulladás, szivárgó bélrendszer és egyéb emésztési problémák kezelésében. ( 16 )
Glutamin – egy aminosav, amely támogatja a bélrendszer egészségét. Kimutatták, hogy segít a bélpermeabilitási problémákon. ( 17 )
Teréz Kozubkova
Erőforrások:
Erőforrások:
(1) https://www.rsb.org.uk/education/teaching-resources/secondary-schools/chemistry-for-biologists
(2) https://www.sdbfc.com/blog/2012/9/4/battling-and-resolving-excess-lipase-in-breastmilk
(3) https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fever/basics/art-20056685
(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535425/
(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534822/
(6) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-009-0067-6
(8) niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastrointestinal-bleeding/all-content
(9) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1374273/
(11) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991651/
(13) https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/apple-cider-vinegar-2
(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23922468/
(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24285463