A húsvéti ünnepek alatt, április 18. és 21. között ügyfélszolgálatunk nem lesz elérhető. Köszönjük megértését, és kellemes ünnepeket kívánunk!

Röviden az emésztőenzimekről

Mik azok az enzimek, és hogyan működik valójában az emésztésünk? Nézzük meg, hogyan válik az élelmiszerből az egészségünkhöz és a megfelelő növekedéshez szükséges tápanyagok.

Szinte mindannyian tapasztaltunk már emésztési problémákat, például puffadást, hasmenést, gyomorfájdalmat vagy gyomorégést. Mindezek az állapotok kellemetlenek, és azt a jelzést adják, hogy „vigyázz, valami nincs rendben a szervezetben”. Ezekre a problémákra semmiképpen sem szabad kezünket inteni, különösen, ha rendszeresen visszatérnek. Az enzimhiány az étrendünkben lehet a felelős.

Mi ez az enzim?

Az enzim szó a görög enzymos szóból származik   , és azt jelenti  , hogy változást okozni  vagy  erjedni . Az enzimek olyan fehérjetartalmú anyagok, amelyek a szervezetben lévő összes tápanyagot, például szénhidrátokat, fehérjéket, zsírokat lebontják, és egyszerűbb anyagokra bontják, amelyeket a sejtek építőanyagaként használnak fel. Az enzimek az emberi szervezet szerves részét képezik, és az egészségünkhöz szükséges összetevők. Nagy számmal találkozunk belőlük a szervezetben – akár háromezer különböző típust is. Az enzimek a szervezetben természetesen termelődnek, és felgyorsítják a kémiai reakciók sebességét, így támogatják anyagcserénket. Más fontos feladataik is vannak:

  • Izomépítés.
  • A méreganyagok elpusztítása.
  • Az élelmiszerek egyszerűbb részekre bontása, amelyeket a szövetek felépítésére és helyreállítására használnak.

Ezek olyan anyagok, amelyek egyszerűen segítenek az összetett molekulák egyszerűbbekre bontásában. ( 1 ) 

Hol készülnek az emésztőenzimek?

 A hasnyálmirigyben, a gyomorban és a vékonybélben képződnek , sőt evés előtt aktiválódnak, ezért az emésztés beindításához ajánlatos az étel megfelelő illatát megszagolni. Még a nyálmirigyei is emésztőenzimeket termelnek, hogy elkezdjék lebontani az élelmiszermolekulákat, miközben Ön még rágás közben.

Tehát, ahogy mondják: Az emésztési folyamat akkor kezdődik, amikor az ételt a szájába veszed, ezért ne felejtsd el tisztában lenni azzal, hogy mit eszel, egyél nyugodtan és rágj rendesen, hogy megkönnyítsd az emésztés nehéz munkáját a szervezetedben.

travici_enzymy_infografika_brainmarket_hu

Az emésztőenzimek típusai :

Az emésztőenzimeket aszerint osztjuk fel, hogy mely tápanyagok segítik az emésztést. Van három alap, ezek a következők:

  • Amiláz – a keményítőt és a szénhidrátot cukrokká bontja.
  • Proteáz – a fehérjéket aminosavakra bontja.
  • Lipáz – a lipideket (zsírokat és olajokat) glicerinné és zsírsavakra bontja.

 
Amiláz

Az amiláz már megtalálható a nyálmirigyekben, ahol rágás közben elkezdi lebontani a szénhidrátokat, és lenyelés után is aktív marad.

  • Termelés a nyálmirigyekben, a hasnyálmirigyben és a vékonybélben.
  • Ptyalin (a nyálmirigyekben található amiláz egyik típusa) – rágás közben hat a keményítőkre, és lenyelés után is aktív marad.
  • Hasnyálmirigy-amiláz (a hasnyálmirigyben keletkezik) - itt folytatódik a keményítőmolekulák cukrokká történő lebomlása, amelyek aztán glükózzá hasadnak, ami aztán a vékonybél falán keresztül felszívódik a szervezet véráramba.
  • Ezek a következők: - Szacharóz - a szacharózra hat, és glükózt és fruktózt termel. - Maltáz – a maltózra hat, és glükóz termelődik. - Laktáz – a laktózra hat, és glükózt és galaktózt termel.


Proteáza
  • Termelés a gyomorban, a hasnyálmirigyben és a vékonybélben.
  • A fehérjék emésztése egyedi aminosavakra, amelyek tovább hasznosulhatnak a szervezetben.
  • Az emésztés mellett a proteáz más folyamatokban is fontos, például az immunitás támogatásában, a sejtosztódásban, a véralvadásban vagy a fehérje-újrahasznosításban.
  • Ezek közé tartozik:  bromelain,  papain,  tripszin,  pepszin.
  • Pepszin (a fő emésztőenzim a gyomorban) - a fő emésztőenzim, amely megtámadja a fehérjéket.
Lipáza
  • Termelés a hasnyálmirigyben és a vékonybélben.
  • Az anyatejben is megtalálható egyfajta lipáz, amely segít a babának könnyebben megemészteni a zsírmolekulákat. ( 2 )
  • A zsírfelhasadás és az azt követő kisebb részek felszívódása azonban nem csak a lipázról szól, ebben a folyamatban az epe is fontos szerepet játszik. Amikor az étkezési zsír eléri a vékonybelet, az epehólyag elkezd epét kiválasztani, hogy segítse a zsírt kisebb molekulákra bontani, amelyekkel a lipáz együtt tud dolgozni.

traveni-infografika-brainmarket-hu
Mi befolyásolja enzimeinket?

Testhőmérséklet
Az enzimek megfelelően működnek normál testhőmérsékleten (36,1°C és 37,2°C között). Tehát ha lázas, az enzimek szerkezete megzavarodik, és már nem működnek megfelelően. ( 3 )

Egészségi állapot Például a hasnyálmirigy-gyulladás csökkentheti bizonyos emésztőenzimek számát és hatékonyságát.

pH-szint
A gyomor vagy a belek pH-értéke szintén befolyásolhatja az enzimaktivitást.
Alacsony pH - túlsavasodás /  Magas pH - lúgosság.
Ha az enzimet körülvevő környezet túlságosan savassá vagy túl lúgossá válik, az enzim alakja és működése romlik.

Diéta A diéta jelentősen befolyásolhatja szervezetünk enzimek aktivitását.

Egy enzim alakja befolyásolja a működését. A hőség, a betegségek vagy a rossz kémiai körülmények károsíthatják az enzimeket azáltal, hogy megváltoztatják alakjukat. Amikor ez megtörténik, az enzim működése leáll, ami befolyásolja a szervezetben az enzim által támogatott folyamatokat.

Gyomor és emésztés

A gyomor feladata, hogy segítse az élelmiszer lebontását és megemésztését a gyomorsavak segítségével. A gyomorsavak fő képviselője a sósav . A gyomor nyálkahártyája természetesen kiválasztja a gyomorsavat. Ezt a szekréciót a hormonok és az idegrendszer egyaránt szabályozzák. ( 4 )
A probléma akkor jelentkezik, ha a gyomor túl sok gyomorsavat termel, ami kellemetlen érzéshez vezethet. Ezt a Gastrin hormon végzi , amely arra utasítja a gyomrot, hogy több gyomorsavat termeljen. ( 5 )

A sósav túltermelésének tünetei ( 6 ) :
  • nyomás a hasban
  • hányinger, hányás
  • puffadás
  • gyomorégés
  • hasmenés
  • csökkent étvágy
  • megmagyarázhatatlan fogyás

A magas sósavszint növelheti a gyomorral összefüggő betegségek kockázatát:

  • Peptikus fekély - olyan állapot, amikor a gyomorsav elkezdi felemészteni a gyomrot.
  • Gastrooesophagealis reflux betegség (GERD) - olyan állapot, amikor a gyomorsav visszajut a nyelőcsőbe. ( 7 )
  • Emésztőrendszeri vérzés - vérzés az emésztőrendszer bármely részén. ( 8 )

 


Az enzimek elégtelen termelése

Mint mondtuk, az enzimek támogatják az emésztést, így hiányuk gyomorpanaszokban, puffadásban vagy hasmenésben nyilvánulhat meg. 

Hypochlorhydria A hipoklórhidria
a szervezet alacsony gyomorsósav szintjének neve . Ennek következtében a szervezet nem kapja meg a szükséges tápanyagokat, vitaminokat vagy ásványi anyagokat. Felelős az élelmiszerből származó káros baktériumok elpusztításáért és az enzimek semlegesítéséért is. 

Achlorhydria Az Achlorhydria
a hipoklórhidria súlyosabb formájának , a sósav hiányának a neve .

A hiány mindkét jele megzavarhatja az emésztési folyamatot, és a gyomor-bélrendszer károsodásához vezethet. Gyomor sósav nélkül fogékonyabb lesz a gyomor-bélrendszeri fertőzésekre .

A sósav lebontja táplálékunkat, és aktiválja az emésztőenzimeket , amelyek feloldják a fehérjéket és más tápanyagokat . Ezenkívül segít elpusztítani a baktériumokat , vírusokat és parazitákat a gyomorban , és megvédi Önt a fertőzésektől és betegségektől . A kezeletlen achlorhydria és hypochlorhydria életveszélyes következményekkel járhat. ( 9 , 10 )

 

Az alacsony sósavtartalom fogékonnyá teheti a szervezetet számos betegségre és egészségügyi szövődményre, mint például: ( 11 )

  • gyomorrontás
  • hányinger
  • savas reflux
  • gyomorégés
  • alultápláltság
  • bőrproblémák
  • csontritkulás
  • szivárgó bél szindróma
  • cukorbetegség
  • asztma
  • rheumatoid arthritis
  • vékonybél bakteriális túlszaporodás (SIBO)

 

Mi okozza az alacsony sósavszintet?

  • feszültség
  • szegény diéta
  • kaja sietve
  • magas cukorbevitel
  • cinkhiány _
  • kor
  • antacid gyógyszerek és vényköteles gyógyszerek
  • ételérzékenység vagy allergia
  • fertőzés
  • krónikus betegség

E problémák megoldásával nemcsak növelheti és normalizálhatja a gyomorsav szintjét, hanem javíthatja az emésztést és csökkentheti a stresszt a szervezetben. ( 12 )


Milyen tünetei vannak az alacsony sósavnak a gyomorban?

  • rossz emésztés
  • puffadás
  • görcsök
  • gyomorégés
  • savas reflux
  • székrekedés
  • hasmenés
  • emésztetlen étel a székletben
  • rossz szájszag
  • gyenge haj és köröm
  • száraz bőr
  • Hajhullás
  • egyéb ásványi anyagok, például B-12-vitamin, kalcium és magnézium hiánya
  • fehérjehiány
  • neurológiai problémák, például zsibbadás, bizsergés és látásváltozások

 

6 tipp a gyomor sósav normalizálására:

Rágás!

Egyszerű, de gyakran figyelmen kívül hagyott tipp. Az emésztés a szájban kezdődik, ezért mindig alaposan rágja meg az ételt, hogy serkentse az emésztőenzimeket. A rágás jelentősen befolyásolhatja a szervezet ételemésztését.

Korlátozza a feldolgozott élelmiszereket

Táplálkozz kiegyensúlyozottan, koncentrálj arra, hogy elegendő rostot kapj a gyümölcsökből és zöldségekből. A feldolgozott élelmiszerek és cukrok gyomorgyulladást okozhatnak, csökkenthetik a savas aktivitást és reflux tüneteket válthatnak ki. A kiegyensúlyozott étrend lehetővé teszi az egészséges emésztést, a táplálék megfelelő lebontását és a tápanyagok felszívódását a szervezetbe.

Tartalmazzon erjesztett zöldségeket

Az erjedés nem csak egy jelenség. Az erjesztett zöldségek, mint a kimchi, káposzta, uborka stb., fontos probiotikus hatásokkal bírnak szervezetünk számára, amelyek javíthatják az emésztést, leküzdhetik a káros baktériumokat és csökkenthetik az alacsony gyomorsav okozta gyulladásokat. A fermentált zöldségek az emésztés javítása mellett az immunrendszer működésének fokozásával, a fogyás elősegítésével és a vérnyomás csökkentésével is kapcsolatosak.

Igyál almaecetet

Az almaecet zúzott almából, baktériumokból és élesztőből készült fermentált folyadék. Fehérjékben és enzimekben gazdag, amelyek segíthetnek lebontani az élelmiszerben lévő baktériumokat. Az almaecet növelheti a gyomorsav szintjét, mivel savas tulajdonságai több savat juttatnak be az emésztőrendszerbe. A gyomorsav növelése mellett a nyers almaecet a savas reflux, a cukorbetegség és a magas vércukorszint enyhítésével is összefüggésbe hozható. ( 13 )

Ha almaecetet szeretnénk beletenni, válasszunk jó minőségű, lehetőleg bio-t, és étkezés előtt igyunk meg egy pohár vizet kevés almaecettel. 

Egyél gyömbért

A gyömbér széles körben ismert gyulladáscsökkentő tulajdonságairól, amely alapvető tulajdonsága az alacsony gyomorsav okozta gyulladás csökkentésében. A savas reflux és más gyomor-bélrendszeri betegségek alternatív kezelésének is elismerték. A gyömbért vághatja, reszelheti egy italba, vagy egyszerűen hozzáadhatja az ételhez. Orális kiegészítőként és por formájában is kapható. 

Tartalmazzon segítőket étrend-kiegészítők formájában

Probiotikumok

hasznos baktériumok, amelyek javíthatják az emésztést. Ezek a baktériumok segítik az emésztést az emészthetetlen rostok lebontásával, amelyek egyébként gázképződést és puffadást okozhatnak. Ezenkívül javíthatják a székrekedés és a hasmenés tüneteit. ( 14 )

Cink

az egészséges bélrendszerhez nélkülözhetetlen ásványi anyag  , hiánya pedig különféle gyomor-bélrendszeri rendellenességekhez vezethet. ( 15 )
A cink-kiegészítés jótékony hatásúnak bizonyult hasmenés, vastagbélgyulladás, szivárgó bélrendszer és egyéb emésztési problémák kezelésében. ( 16 )

Glutamin – egy aminosav, amely támogatja a bélrendszer egészségét. Kimutatták, hogy segít a bélpermeabilitási problémákon. ( 17 )

 Teréz Kozubkova

Erőforrások:

 

Erőforrások:

 

(1) https://www.rsb.org.uk/education/teaching-resources/secondary-schools/chemistry-for-biologists

(2) https://www.sdbfc.com/blog/2012/9/4/battling-and-resolving-excess-lipase-in-breastmilk

(3) https://www.mayoclinic.org/first-aid/first-aid-fever/basics/art-20056685

(4) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK535425/

(5) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/books/NBK534822/

(6) https://link.springer.com/article/10.1007%2Fs11894-009-0067-6

(7)  https://www.niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/acid-reflux-ger-gerd-adults/all-content

(8) niddk.nih.gov/health-information/digestive-diseases/gastrointestinal-bleeding/all-content

(9)  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1374273/

(10)  https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(11)  https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4991651/

(12)  https://ndnr.com/gastrointestinal/the-hype-of-hypochlorhydria-a-brief-review-of-gastric-acid-analysis/

(13)  https://goaskalice.columbia.edu/answered-questions/apple-cider-vinegar-2

(14) https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/23922468/

(15) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24285463

(16) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25400994

(17) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/27440684

 

Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!