Halolaj - előnyök, ADHD, terhesség és még sok más

Egy 2009-es tanulmány, amely 12 halálozási okot vizsgált meg, amelyek életmódváltással megelőzhetők, megállapította, hogy az omega-3 zsírsav (MAC) hiánya a hatodik helyen áll Amerikában. A kutatások azt mutatják, hogy az omega 3 zsírsavak, amelyekhez halolaj és halak fogyasztásával juthatunk hozzá, számtalan gyakori halálokot, például szívrohamot és agyvérzést hárítanak el. Milyen előnyei vannak a halolajnak? Tanulmányok kimutatták, hogy nemcsak a szívbetegségek kockázatát csökkenti, hanem a depresszió, a magas vérnyomás, az ADHD, az ízületi fájdalmak, az ízületi gyulladás és a krónikus bőrproblémák, például az ekcéma tüneteit is.

A halolaj fogyasztása fogyással, magasabb termékenységgel, terhességgel és több energiával is összefüggésbe hozható. Ezenkívül az Egyesült Államok Élelmiszer- és Gyógyszerügyi Hatósága (FDA)2 jóváhagyta a halolaj felírását, amely segít csökkenteni az egészségtelenül megemelkedett vér trigliceridszintjét (TAG). A halolaj azért biztosítja ezeket az előnyöket, mert az egyik leggazdagabb természetben előforduló omega-3 zsírsavforrás, amely erős gyulladáscsökkentő hatással bír.

Mi az a halolaj?

A halolaj a halak zsírszövetéből származik. Mi emberek fogyaszthatjuk közvetlenül halfogyasztással vagy étrend-kiegészítők formájában. Az omega 3 zsírsavak  legjobb forrásai közé tartoznak a hideg vizekben élő zsíros halak - például tőkehal, lazac, hering, szardínia, szardella,... A halolaj az omega 3 zsírsavak koncentrált forrása. Ezek a savak a PUFA-nak nevezett zsírok csoportjába tartoznak – többszörösen telítetlen zsírsavak. A szervezetünk képes bizonyos típusú zsírokat előállítani, de ez nem így van az omega 3 esetében. Ezek nélkülözhetetlen alkotóelemek, ezért táplálékkal (vagy étrend-kiegészítővel) kell bevinnünk őket. A halolaj jótékony hatásai főként két fontos omega 3 savnak tulajdoníthatók: a DHA-nak (dokozahexaénsav) és az EPA-nak (eikozapentaénsav). Ezeket a savakat néha "tengeri omega 3-nak" is nevezik, mivel főként halakból származnak.

Előnyök

1.) ADHD

Ha a mentális/lelki egészségről van szó, hogyan hasznos a halolaj? Bizonyítékok vannak arra vonatkozóan, hogy az omega-3 zsírsavak segítenek csökkenteni az ADHD tüneteit, az ezzel kapcsolatos fejlődési problémákat és sok más hangulati és mentális egészségügyi problémát az élet során.3. Egy 2012-es tanulmányban 6 és 12 év közötti ADHD-s gyerekeket vontak be, és statisztikailag szignifikáns javulást találtak a nyugtalanság, az agresszió, a munkavégzés és a tanulmányi teljesítmény terén azoknál a gyerekeknél, akik omega-3 zsírsavakkal kiegészítettek.4. Egy másik tanulmány5 rámutat az omega 3 zsírsavak (különösen a DHA) megnövekedett bevitele és az ADHD-s gyermekek jobb írástudása és viselkedése közötti kapcsolatra. A halolajról azt gondolják, hogy hasznos az agyműködésre gyakorolt ​​hatása miatt, ami pontosan beleillik a rejtvénybe, mivel az agy 60%-a zsírból áll.6.

 

2.) Az Alzheimer-kór és a kognitív egészség

A halolaj és az Alzheimer-kór közötti összefüggést már több éve vizsgálják következetes eredményekkel. Ezek az esszenciális zsírsavak támogatják az agy vitalitását, lassítják a kognitív hanyatlást, és védik az idős emberek agyát az atrófiától (az agysejtek halálától). A FASEB folyóiratban megjelent tanulmány megállapította, hogy a halolaj természetes fegyverként működhet a kognitív hanyatlás és az Alzheimer-kór kialakulásának megelőzésében. A Rhode Island Hospital kutatói által végzett másik tanulmány a halolaj-kiegészítés és a kognitív hanyatlás mutatói közötti összefüggést vizsgálta. Ennek eredményeként azok a felnőttek, akik omega-3 zsírsavakkal táplálkoztak, és akiknél nem alakult ki Alzheimer-kór, szignifikánsan kisebb kognitív hanyatlást és agyi zsugorodást tapasztaltak, mint azok, akik nem szedtek halolajat.8.

 

3.) Arthritis

Az Omega 3 zsírsavak pótlása enyhítheti a rheumatoid arthritis tüneteit, különösen az ízületi fájdalmat. Egy tanulmány azt mutatja, hogy az omega-3 halolaj-kiegészítés ugyanolyan hatékonyan működik, mint az ízületi fájdalmat csökkentő gyógyszerek. A halolaj ezért biztonságosabb alternatívája lehet ezeknek a gyógyszereknek, különösen a hosszú távú használat szempontjából, mivel sokkal kisebb a mellékhatások kockázata.9.

 co ma na starost DHA_infografika_hu

4.) Szív és érrendszeri megbetegedések

Az Omega 3 halolajnak gyulladáscsökkentő hatása van, ami számos szív- és érrendszeri betegség megelőzésében vagy kezelésében hasznos. Egy 2009-es szisztematikus áttekintés szerint a DHA (az EPA-val összehasonlítva) különösen előnyös bioaktív anyag a szív, szív- és érrendszeri és agyműködés szempontjából.32. Egyes tanulmányok kimutatták, hogy a halevés még magas zsír- és koleszterinbevitel mellett is megvéd minket a szívbetegségektől. Kimutatták, hogy a halolaj hatással van a szívkoszorúér-betegséghez kapcsolódó számos kockázati tényezőre, beleértve a magas vérnyomást, a magas trigliceridszintet (TAG) és az LDL-koleszterint. 14. Kutatások szerint az omega-3 zsírsavak a szívroham áldozatainak javuló túlélési arányával is összefüggésben állnak. A Circulation című orvosi folyóiratban megjelent tanulmány kimutatta, hogy azok, akik szívroham után 6 hónapig nagy adag halolajat szedtek, javult a szív egészsége, és csökkent a szisztémás gyulladás biomarkereinek száma.15. A Kiegészítő és Integratív Egészségügyi Nemzeti Központ jelentése szerint a kutatások azt sugallják, hogy az omega-3-kiegészítők nem csökkentik a szívbetegségek kockázatát, de bebizonyosodott, hogy azok, akik heti 1-4 alkalommal esznek tenger gyümölcseit, kisebb valószínűséggel halnak meg szívbetegségben.16.

 

5.) A depresszió és a szorongás

Egy 2017-es tanulmány, amelyet a Critical Reviews in Food Science and Nutrition-ban (17) publikáltak, arra a következtetésre jutott, hogy egyre több bizonyíték áll rendelkezésre arra vonatkozóan, hogy az omega-3 zsírsavak szerepet játszanak a depressziónál, és hogy további kutatási erőfeszítésekre van szükség ennek az összefüggésnek a vizsgálatához. A legtöbb tanulmány azt sugallja, hogy a PUFA csekély vagy mérsékelten jótékony hatással van a depressziós tünetekre a placebóhoz képest.18. Az omega 3-okról kimutatták, hogy kritikusak a központi idegrendszer fejlődésében és működésében. Egy randomizált, placebo-kontrollos vizsgálat bizonyítékai rámutatnak az étrendi omega-3 zsírsavak-hiányra és a pótlásra, mint a depresszió és más hangulati problémák lehetséges új kezelésére. Az integratív idegtudomány folyóiratban megjelent 2017-es tanulmány szerint a PUFA-k számos mechanizmuson keresztül hatnak antidepresszánsként – beleértve gyulladáscsökkentő hatásukat és az agy membrántulajdonságaira gyakorolt ​​közvetlen hatásukat.19.

 

6.) Szövődmények cukorbetegség esetén

A Brain Research folyóiratban közzétett tanulmány azt mutatja, hogy a halolajnak  milyen messzire mutató hatásai lehetnek a cukorbetegek számára. A kutatók azt találták, hogy a halolaj csökkentheti a cukorbetegség kockázatát, például a kognitív hiányosságok kialakulását azáltal, hogy megvédi a hippocampális sejteket az elpusztulástól.20. A tanulmány azt is kimutatta, hogy a halolaj csökkentheti az oxidatív stresszt, ami főszerepet játszik a cukorbetegség szövődményeinek kialakulásában (ér- és szívszinten).

7.) Szem és látászavarok

A tanulmányok rámutatnak a lutein, a zeaxantin és az omega 3 zsírsavak kombinációjára, és ezeknek az öregedéssel összefüggő makuladegeneráció (sárga foltok) csökkentésében való segítségükre. Vegyesek az eredmények arra vonatkozóan, hogy az omega-3-ok segíthetnek-e lelassítani az előrehaladott makuladegeneráció progresszióját.21. A DHA a szem külső részein található retina fotoreceptorok fő összetevője. Kimutatták, hogy gyulladáscsökkentő és véd a makuladegeneráció ellen.

8.) A bőr és a haj

A halolaj jótékony hatásai közé tartozik az, hogy zsírokkal és zsírban oldódó vitaminokkal táplálja a bőrt, amelyek segítenek megőrizni annak a simaságát és rugalmasságát. Bizonyítékunk van arra is, hogy a halolaj megelőző hatást fejt ki a ráncok és potenciálisan bőrrák, allergiás reakciók, bőrgyulladás, bőrsebek és melanogenezis (bőrpigment-termelés) ellen.22. Az egyik fő oka annak, hogy a halolaj egészségesebb bőrhöz vezet, az az, hogy gyulladáscsökkentő. A kutatások kimutatták, hogy a halolaj csökkentheti a napsugárzás által okozott fokozott gyulladást és enyhítheti a leégést.23. Az EPA és DHA hiánya az étrendben a bőr állapotának romlásához vezet - korpásodás, vékony és ritka haj, ekcéma, pikkelysömör, öregségi és napfoltok jelennek meg. Egy tanulmányban a halolajat 1,8 g EPA-val együtt szedő alanyok már 12 hét után jelentősen csökkentették az ekcéma tüneteit. A kutatók azt feltételezik, hogy ezek a hatások a halolaj azon képességének tudhatók be, hogy csökkenti a leukotrién B4-et, egy gyulladást elősegítő anyagot, amely szerepet játszik az ekcéma kialakulásában.23

 

25434

9.) Termékenység és terhesség

Hogyan segíthet a halolaj ezen a területen? A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy az omega 3 halolaj fogyasztása elősegítheti a termékenységet – férfiaknál és nőknél egyaránt.24. Az egyik legnagyobb előny a férfiak számára a DHA-nak köszönhető, amely szerepet játszik a spermiumok mozgékonyságában és egészségében. A halolajról azt is kimutatták, hogy támogatja a nők termékenységét azáltal, hogy csökkenti a test gyulladását, kiegyensúlyozza a hormonszinteket és szabályozza a menstruációs ciklust. A halolaj rendkívül előnyös a terhes nők és csecsemőik számára is. Terhesség és szoptatás alatt is a nők omega 3 zsírsavak szükséglete a szokásosnál jóval magasabb. Az amerikai terhességi  egyesület szerint az Egyesült Államokban a legtöbb nő EPA- és különösen DHA-hiányban szenved, mielőtt teherbe esne. Terhesség alatt ezeket a savakat még többet elfogyasztják, és a méhlepényen keresztül is átjutnak az anyától a magzatba. A DHA sav kulcsfontosságú építőköve a magzat agyának, szemének és idegrendszerének. Miután a baba megszületett, az omega 3 savak fontosak a baba agyának és immunrendszerének fejlődéséhez. Az omega-3 zsírsavak csökkentik a koraszülés lehetőségét is, az EPA és a DHA bevitele pedig elősegítheti az egészséges születési folyamatot és kimenetelét. Ezenkívül a savak segítenek stabilizálni az anya hangulatát és általános mentális állapotát a szülés után.

 

10.) Fogyás és a testsúly fenntartása

Az American Journal of Clinical Nutrition 2007. májusi számában ausztrál kutatók közzétették egy tanulmány eredményeit, amely a halolaj étrenddel és testmozgással kombinált súlycsökkentésre gyakorolt ​​hatását vizsgálta. Az eredmények azt mutatják, hogy a halolaj-kiegészítés és a rendszeres testmozgás kombinálása segíthet csökkenteni a testzsírt, miközben támogatja a szív és az anyagcsere egészségét.25. A halolajjal kiegészített csoportnál alacsonyabb volt a vér trigliceridszintje, emelkedett a HDL-koleszterinszint és jobb volt a vérkeringés. Összességében úgy tűnik, hogy a halolaj hozzáadása a jelenlegi edzéstervhez (és az általános egészséges életmódhoz) segít csökkenteni a testzsírt és a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Egy másik kis tanulmányban minden önkéntes ugyanazt az ételt evett, és a látható zsírforrásokat (például vajat vagy tejszínt) halolajjal helyettesítette. Az önkéntesek 3 héten keresztül minden nap 6 g halolajat fogyasztottak. A kutatók megállapították, hogy ez csökkentette a testzsírt. Ez a tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy egészséges felnőtteknél a halolaj segít csökkenteni a testzsírt, és serkenti a zsírsavak felhasználását az energiatermeléshez. Ez azt jelenti, hogy az olaj hasznos lehet azoknak az embereknek, akik testmozgás és izomtömeg növelés révén szeretnék megváltoztatni testösszetételüket.26.

 

nedostatek omega3 zpusobuje_infografika_hu

 Hiány

Számos egészségügyi probléma az omega zsírsavak egyensúlyának felborulására vezethető vissza, különösen az omega 3 és omega 6 savak egyensúlyának felborulása miatt. Az Omega 6 zsírsavak nem feltétlenül ártanak nekünk, de ha nagy mennyiségben és omega 3 savak nélkül fogyasztjuk, akkor gyulladást okozhatnak, ami aztán krónikus betegségekhez vezet. Manapság a tipikus amerikaiak sav aránya általában 20:1 az omega 6 savak javára, míg az egészséges arány inkább 3:1. Így a tipikus amerikai diéta 14-25-ször több omega 6-ot tartalmaz, mint omega 3 zsírsavat. Az omega 3 zsírsavak hiányának legnagyobb oka a magas omega 6 tartalmú élermiszerek és ételek túlzott fogyasztása.Omega 6 zsírsavak például a sült ételekben, gyorséttermekben és a növényi olajokat tartalmazó csomagolt élelmiszerekben (szójabab, repce, napraforgó, gyapotmag és kukorica) . A kutatások azt mutatják, hogy az omega 6 és az omega 3 savak alacsony aránya csökkentheti a leggyakoribb krónikus betegségek kockázatát, beleértve az ADHD-t, az asztmát, az ízületi gyulladást, az autoimmun betegségeket és még sok mást.27.

omega6-omega3_infografika_brainmarket_HU

Ajánlott adagolás

Az omega 6 és omega 3 zsírsavak kiegyensúlyozott arányának elérésének legjobb módja a vadon élő halakból, például lazacból származó halolaj fogyasztása. Néhány ember számára azonban megfelelő lehet a kiváló minőségű omega 3 halolaj vagy tőkehalmájolaj pótlása. Mennyi halolajat fogyasszunk naponta?

 • Jelenleg nincs meghatározott standard ajánlás arra vonatkozóan, hogy mennyi omega 3 zsírsavra van szükségünk naponta, de a javaslatok napi 500 és 1000 mg között mozognak halolajból.
 • Mennyire könnyű elérni ezeket az értékeket? Egy doboz tonhalban és egy kis adag vadon élő lazacban több mint 500 mg omega 3 zsírsavat találunk.
 • Ideális esetben a minimális omega-3 szükséglet kielégítése érdekében hetente legalább 2 adag olajos halat próbáljon meg elfogyasztani. Ez egy olyan ajánlás, amelyet például az amerikai szív egyesület ajánl.
 • Ha nem tudja elérni a halolaj előnyeit táplálkozással, a halolaj pótlása megfelelő lehetőség lehet. Ha halolajat szed, "a több nem mindig jobb". Ne feledje, hogy megfelelő arányt szeretne fenntartani az omega 6 zsírsavak -hoz viszonyítva.
 • Mikor kell szedni a kiegészítőt? Teljesen mindegy, milyen napszak van, pótolja a halolajat az Ön számára megfelelő módon, ideális esetben étellel.

 

Halolaj versus krill olaj

A táplálékkiegészítőként általánosan használt halak közül főként a lazac, a tőkehalmáj, a makréla, a szardínia, a laposhal, a tőkehal és a hering. A krill egy kis garnélarákszerű lény, amelyet krillolaj készítésére használnak. Az omega 3 zsírsavak forrása, piros színű és természetesen tartalmaz asztaxantint, amely egy erős antioxidáns, amely megvédi ezeket az omega 3 savakat az oxidációtól (gyakran mesterségesen adják hozzá a halolajokhoz). Mind a hal, mind a krill biztosít omega-3 zsírsavakat, de ezek a savak minden forrásból eltérő formában vannak. A halakban ezek a savak trigliceridek formájában vannak, a krill esetében inkább foszfolipid formában. Úgy tűnik, hogy a zsír formája befolyásolja a felszívódását. Egyes kutatások a krillolajat jobban felszívódónak ajánlják, mint a halolajat.29. Mivel az eredmények továbbra is vegyesek, a szakértők szerint nincs elég bizonyítékunk ahhoz, hogy kijelentsük, hogy a krillolaj feltétlenül jobb.

 25434-1

Kockázatok, mellékhatások és kölcsönhatások más gyógyszerekkel

Az Omega 3 zsírsavak az ajánlott adagokban történő kiegészítés révén általában csak enyhe mellékhatásokat okoz, ha vannak ilyenek. Az amerikai szív egyesület napi 3 g halolajat biztonságosnak tart. Ebből következik, hogy azok, akik 3 grammnál többet szednek kapszulában, ezt csak orvos felügyelete mellett tehetik meg. A legtöbb orvos azt mondaná, hogy a 2 g-nál (több mint 2000 mg-nál) nagyobb adag bevétele nagy adagnak számít. Mellékhatásként előfordulhat:

 • böfögés
 • rossz szájszag
 • gyomorégés
 • hányinger
 • laza széklet/hasmenés
 • kiütés
 • orrvérzés

A minőségi kiegészítő kiválasztásával csökkentheti ezeknek a mellékhatásoknak a valószínűségét. A halolajat is tanácsos étellel fogyasztani. Ha bármilyen kezelés alatt áll, vagy bármilyen gyógyszert szed, konzultáljon orvosával, mielőtt elkezdi szedni a kiegészítőt. Azt is meg kell állapítania, hogy allergiás-e a halakra vagy a kagylókra. Ha vérzési rendellenességei vannak, könnyen zúzódások keletkeznek, vagy vérhígítót szed, óvatosan használja ezeket a kiegészítőket, mivel az omega 3 zsírsavak nagy adagjai növelhetik a vérzés kockázatát. Ez a vérzési kockázat azokra az emberekre is vonatkozik, akiknek korábban nem volt vérzési rendellenességük vagy jelenleg nem szedtek gyógyszert. Ha 2-es típusú cukorbetegségben szenved, csak orvosa felügyelete mellett szedjen étrend-kiegészítőket. A 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő egyének halolaj-kiegészítők szedése során emelkedhet az éhomi vércukorszint.

 

Kerülje az alacsony minőségű kiegészítőket

Nem minden halolaj egyenlő. A legtöbb halolaj nagymértékben feldolgozott, és könnyen oxidálódhat, mivel az omega 3 zsírok többszörösen telítetlenek – alacsony a termikus küszöbük, és könnyen avasodhatnak. Emiatt olyan trigliceridek formájában szeretne halolajat vásárolni, amelyek antioxidánsokat is tartalmaznak (például asztaxantint, A-, E-vitamint vagy illóolajokat), amelyek megvédik őket.

 

Biztonságos-e a halolaj kutyák és házi kedvencek számára?

Az emberekhez hasonlóan a kutyáknál és a háziállatoknál is kimutatták, hogy a halból származó omega 3 zsírok jótékony hatással vannak a betegségek kezelésében. A kutatások szerint az omega-3 savak segíthetnek a kutyáknak fertőzések, rák, ízületi, szív-, vese-, bőr- és emésztési problémák kezelésében, valamint a sebgyógyulásban, a bőr és a szőrzet egészségében. A nagy mennyiségek azonban káros hatásokkal járhatnak. A Nemzeti Kutatási Tanács 10-22 mg/1 testtömeg-kilogramm között határozta meg a kutyák számára az EPA és DHA kombinációjának napi biztonságos felső határát. A mellékhatások, például az emésztési zavarok elkerülése érdekében ne adjon kutyájának ennél többet.

 

Gondolatok befejezésül

 • Az Omega 3 zsírsavak nélkülözhetetlen anyagok az egészségünk szempontjából, és mivel szervezetünk nem tudja ezeket magától előállítani, ezért a táplálékkal kell bevinni őket,  ha az étrend nem elégséges az igények kielégítésére, egy másik jó lehetőség lehet egy minőségi étrend-kiegészítő halolaj formájában.

 • A halolaj-kiegészítés az egészségügyi problémák megelőzéseként és azok kezelésének részeként is alkalmazható. Tudományos tanulmányok tovább erősítik és alátámasztják a halolaj előnyeit (az ekcéma és a termékenység javításától a szívbetegségekig és a különféle ráktípusokig).

 • A legjobb halolaj-kiegészítő az, amelyet szigorú ellenőrzés mellett állítanak elő, és megvizsgálják a veszélyes anyagok, például a higany esetleges tartalmát.

 • Jelenleg nincs általános ajánlás a halolaj mennyiségére vonatkozóan, de a legtöbb ajánlás körülbelül 500–1000 mg omega 3 zsírsavak napi adagra utal.

 

 

Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!