Édes stévia: Természetes édesítőszer
A sztívia eredete
A sztívia Dél-Amerikából származó növény, amely ismert édesítő képességeiről és egészségügyi előnyeiről. Hagyományosan a paraguayi és brazil őslakos Guarani törzsek használták, akik "ka'a he'ê"-nek hívták, ami "édes fűszernövényt" jelent. Botanikai neve Stevia rebaudiana, és az őszirózsafélék (Asteraceae) családjába tartozik. A sztívia a 20. században kezdett elterjedni Európába és Észak-Amerikába. Az első tudományos leírást a svájci botanikus, Moisés Santiago Bertoni nyújtotta 1899-ben. A 20. század közepén jelentek meg az első kísérletek a sztívia kereskedelmi felhasználására, különösen Japánban, ahol a sztívia népszerű cukorhelyettesítővé vált.
Termesztés
A sztívia igénytelen növény, amely a napos helyeket és a jól áteresztő talajt kedveli. Eredetileg egyéves növény volt, de a nemesítési eljárásoknak köszönhetően ma már évelő növények közé sorolható. Magassága 50-100 cm között van. Magról vagy dugványokról is termeszthető, és a leveleket közvetlenül virágzás előtt gyűjtik be, amikor a legmagasabb az édesítőanyag-tartalmuk.
A sztívia termesztése gazdaságilag és ökológiailag is előnyös, mert jól nő mérsékelt és trópusi területeken egyaránt, fenntartható növény, amely kevesebb vizet, növényvédőszert és műtrágyát igényel, mint a hagyományos cukornád és cukorrépa, így kisebb környezeti hatással jár. A sztívia termesztése otthoni körülmények között is lehetséges és viszonylag egyszerű.
Kémiai összetétel
A sztívia fő édesítő összetevői a steviol glikozidok, elsősorban a steviosid és a rebaudiosid A. Ezek az anyagok 200-300-szor édesebbek a szacharóznál, ami lehetővé teszi, hogy kisebb mennyiségben használják, hogy elérjék a szükséges édességet kalóriák nélkül. A steviol glikozidok nem bomlanak le glükózra a testben, ami azt jelenti, hogy nem befolyásolják a vércukorszintet.
Egészségügyi előnyök
1. Vércukorszint szabályozása: A sztívia ideális a cukorbetegek számára, mert nem befolyásolja a vércukorszintet. A kutatások azt sugallják, hogy javítja az inzulin működését és az inzulinérzékenységet.
2. Súlykontroll: A sztívia kalóriamentes, így megfelelő cukorhelyettesítő azok számára, akik csökkenteni szeretnék az energiabevitelüket és kontrollálni akarják testsúlyukat. A kutatások szerint a sztívia fogyasztása hozzájárul a súly és a testzsír csökkentéséhez.
3. Fogszuvasodás megelőzése: A cukorral ellentétben a sztívia nem támogatja a fogszuvasodást okozó baktériumok növekedését. Tanulmányok bizonyítják, hogy a steviol glikozidok csökkentik a plakk képződést és a fogszuvasodás kockázatát.
4. Antioxidáns hatások: A sztívia antioxidánsokat tartalmaz, amelyek védik a testet a káros szabad gyököktől. Ezek az antioxidánsok hozzájárulnak az oxidatív stressz és a gyulladások elleni küzdelemhez.
Változatos formák és felhasználás
A sztívia különböző formákban érhető el, például szárított levelek, por, folyékony kivonatok és tabletták formájában. Használható sütéshez, főzéshez vagy italaik édesítéséhez. Magas édesítőereje miatt kisebb mennyiségben kell használni, mint a hagyományos cukrot. Például egy teáskanál sztívia por édessége megfelel egy csésze cukor édességének.
A sztívia jövője
Az egészséges táplálkozás iránti növekvő tudatossággal és a túlzott cukorfogyasztás negatív hatásaival a sztívia egyre népszerűbbé válik természetes édesítőként. Egészségügyi előnyei és természetes eredete révén potenciálisan a jövő fő édesítőjává válhat. Az élelmiszer- és italgyártók világszerte már elkezdték beépíteni a sztíviát termékeikbe, mint egészségesebb alternatívát a cukorhoz és a mesterséges édesítőszerekhez.
Források
Yadav, S. K., & Guleria, P. (2012). Steviol glycosides from Stevia: biosynthesis pathway review and their application in foods and medicine. Critical Reviews in Food Science and Nutrition, 52(11), 988-998. Elérhető itt: https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/10408398.2010.519447
Ez a tanulmány a steviol glikozidok bioszintézisét és élelmiszerekben és gyógyászatban való alkalmazásukat tárgyalja. A kutatás rámutat a sztívia széles körű egészségügyi előnyeire.
Anton, S. D., Martin, C. K., Han, H., Coulon, S., Cefalu, W. T., Geiselman, P., & Williamson, D. A. (2010). Effects of stevia, aspartame, and sucrose on food intake, satiety, and postprandial glucose and insulin levels. Appetite, 55(1), 37-43. Elérhető itt: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/20303371/
Ez a tanulmány a sztívia, az aszpartám és a szacharóz hatásait vizsgálja az ételfogyasztásra, a jóllakottságra és az étkezés utáni glükóz és inzulinszintekre. A következtetések szerint a sztívia segít szabályozni a vércukorszintet és kontrollálni a kalóriabevitelt.
Goyal, S. K., Samsher, & Goyal, R. K. (2010). Stevia (Stevia rebaudiana) a bio-sweetener: a review. International Journal of Food Sciences and Nutrition, 61(1), 1-10. Elérhető itt: https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/19961353/
Áttekintő tanulmány, amely összefoglalja a sztívia biológiai édesítőszerként való tulajdonságait. Foglalkozik a sztívia kémiai összetevőivel, egészségügyi előnyeivel és potenciális alkalmazásaival az élelmiszeriparban.
Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze nekünk a korektura@brainmarket.cz e-mail címen. Köszönjük!