Allergia. Hogyan lehet megbirkózni az allergiával és csökkenteni a tüneteit?

Az allergia az immunrendszer reakciója a környezetből származó, általában ártalmatlan anyagokra, például pollenre, állati szőrmére vagy élelmiszerre. Ezek az allergénekként ismert anyagok bizonyos embereknél immunválaszt váltanak ki, amely az enyhe irritációtól a súlyos egészségügyi szövődményekig terjedhet. Ebben a folyamatban kulcsszerepet játszik a hisztamin, amely a hízósejtekből és a bazofil sejtekből szabadul fel, ami olyan tipikus allergiás tünetekhez vezet, mint a viszketés, duzzanat, bőrkiütés, légzési nehézség vagy anafilaxia.

Az immunrendszer és a hisztamin

A hisztamin egy biogén amin, amely természetesen jelen van a szervezetben, és fontos szerepet játszik a különböző élettani folyamatokban . Ez egy olyan anyag, amely immunreakciók, allergiák és gyulladások során szabadul fel , és neurotranszmitterként működik, befolyásolva az idegrendszer működését. Fő funkciója az allergiás reakciók, mint a viszketés, duzzanat és bőrpír közvetítése , valamint részt vesz az emésztőrendszer és a szív- és érrendszer működésének szabályozásában.

Az allergiás reakciók során az immunrendszer speciális sejtjeiből hisztamin szabadul fel, ami különféle kellemetlen tünetekhez vezethet. A magas hisztaminszint különféle egészségügyi problémákkal, például migrénnel, emésztési zavarokkal vagy akár asztmával is összefüggésbe hozható. Vannak olyan élelmiszerek és gyógyszerek is, amelyek növelhetik a hisztaminszintet a szervezetben, vagy blokkolhatják az anyagcserét, ami káros hatásokat okozhat érzékeny egyénekben. Az immunrendszert úgy alakították ki, hogy megvédje a szervezetet a káros mikroorganizmusoktól, de az allergia túlzott reakció az ártalmatlan anyagokra. A hisztamin kulcsszerepet játszik az allergiás reakciókban, mivel az ereket kitágulja és növeli az erek áteresztőképességét, ami duzzanatot és gyulladást okoz.  Különféle természetes anyagok enyhíthetik az allergiás tüneteket antihisztamin vagy gyulladáscsökkentő tulajdonságaik miatt. 

(Maďarština) (21)

1.) C-vitamin

A C-vitamin, más néven aszkorbinsav, létfontosságú antioxidáns, amely kulcsszerepet játszik az immunrendszer és a szervezet általános egészségének támogatásában. Az allergiás reakciókat enyhítő hatása különösen figyelemre méltó, mivel a C-vitamin természetes módon gátolja a hisztamin felszabadulását , amely anyag felelős számos allergiás tünetért, mint például a tüsszögés, a szemviszketés és az orrfolyás . Ennek az egyedülálló tulajdonságnak köszönhetően a C-vitamin nélkülözhetetlen szövetségessé válik azok számára, akik az allergia kellemetlen tüneteit próbálják enyhíteni. 

2.) Kvercetin

A kvercetin egy flavonoid, amely számos növényben és élelmiszerben megtalálható. Antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatása van, stabilizálja a hízósejteket és csökkenti a hisztamin felszabadulását , ezáltal segít az allergiás tünetek enyhítésében. 1.2

3.) Bromelain

Ez az ananászból nyert enzim támogatja az emésztést és gyulladáscsökkentő hatású . Javítja a kvercetin felszívódását és segít enyhíteni az allergiával összefüggő légúti problémákat.  Segít csökkenteni az orr és az orrmelléküreg duzzanatát, és enyhíti a szénanátha tüneteit. A gyulladásos válasz kezelése jótékony hatással van a túlérzékeny immunreakciók leküzdésére. Más vizsgálatok azt mutatják, hogy pozitív hatással van a duzzanat szabályozására és az értágításra. A bromelainról azt is megállapították, hogy fokozza a kvercetin felszívódását .

 

4.) N-acetil-cisztein

A glutation előfutára, a szervezet legfontosabb antioxidánsa, az N-acetil-cisztein segít csökkenteni a nyálka viszkozitását és elősegíti a méregtelenítést.

5.)  Csalán gyökér

Éles, csípős leveleiről ismert, amelyeket sokan személyes tapasztalatból ismerhetünk, a csalán valójában a természet egyik legcsodálatosabb ajándéka a természetes gyógyítás terén. Ez a szerény növény, amelyet gyakran zavaró gyomként tartanak számon, hihetetlenül sok gyógyászati ​​tulajdonságot rejt, amelyek közül az egyik az allergiás reakciók enyhítésére való képesség. A csalán hatóanyagai, köztük a hisztamin, a szerotonin és az acetilkolin, paradox módon segítik a szervezet allergénekre adott válaszának szabályozását, ami hatékonyan csökkentheti az olyan tüneteket, mint a viszketés, tüsszögés és könnyező szem. A csalán allergia elleni küzdelemben való felhasználása ősidőkre nyúlik vissza, és az utóbbi években egyre népszerűbbé vált természetes gyulladáscsökkentő tulajdonságai, valamint az immunrendszer egészségét és egyensúlyát támogató képessége miatt. 3, 4, 5, 6

6.) Apigenin

Az apigenin egy flavonoid, amely a lucernában és más növényekben, például petrezselyemben, kamillában, grapefruitban vagy korianderben található. Antiallergén hatása van, mivel gátolja a hisztamin felszabadulását. 7

7.) Řimbaba

Az Řimbaba egy hagyományos gyógynövény, amely talán egy kicsit feledésbe merült. Ez egy gyógynövény, amelyet a népi gyógyászatban gyakran használnak allergiák kezelésére. Gyulladáscsökkentő tulajdonságainak köszönhetően segít az allergiás reakciókban. Olyan anyagokat tartalmaz, amelyek segíthetnek csökkenteni az allergiával összefüggő duzzanatot és viszketést. Antihisztamin hatásának köszönhetően a cickafark segíthet az olyan tünetek enyhítésében is, mint az orrfolyás és a szemviszketés. Ezenkívül erősítheti az immunrendszert , ami szintén segíthet az allergiás reakciók leküzdésében.

8.) Devetsil

A Devětsil egy másik gyógynövény, amelyet a hagyományos orvoslás gyakran használ allergia kezelésére.  A ligetszépe növényben számos bioaktív anyag található, de az egyik legfontosabb az allantoin. Az allantoin egy szerves vegyület, amely gyulladáscsökkentő és gyógyító tulajdonságokkal rendelkezik. Ez segít  csökkenteni az allergiás reakciókkal járó duzzanatot és irritációt. Antihisztamin hatása az allergiás tünetek, például viszketés, bőrpír és orrfolyás enyhítésében is segíthet . 8  A Devětsil olyan anyagokat is tartalmaz, amelyek támogatják az immunrendszert, és segítik a szervezetet az allergiás reakciók elleni küzdelemben.

9.) Gyömbér

A gyömbér egy gingerol néven ismert bioaktív anyagot tartalmaz . A Gingerol erős gyulladásgátló és antioxidáns tulajdonságokkal rendelkezik , amelyek előnyösek lehetnek az allergiás reakciók csökkentésében.  Ezenkívül a gyömbér számos más bioaktív anyagot is tartalmaz, például shogaolt és zingiberént , amelyek szintén hozzájárulnak gyógyászati ​​tulajdonságaihoz. Ezek az anyagok támogathatják az immunrendszert és általában erősíthetik a szervezetet, ami hasznos lehet az allergiás reakciók leküzdésében. A gyömbér az emésztést elősegítő és a hányingert csökkentő képességéről is ismert , ami számos előnye egy másik.

Gyakorlati tippek a végére

 

  • Illóolajok  – az olyan olajok, mint a mentol , az eukaliptusz , a levendula vagy a borsmenta, segítenek enyhíteni az orrfolyást, javítják a keringést és segítik a stresszt. Csak néhány csepp a diffúzorban enyhítheti a szénanátha tüneteit.    
  • Akupunktúra – az American Journal of Chinese Medicine című folyóiratban megjelent tanulmány szerint az akupunktúra 26 embernél mellékhatások nélkül csökkentette a szezonális allergiákhoz kapcsolódó tüneteket. [5]
  • Elegendő hidratálás – igyon meg naponta 6-8 pohár vizet. Ha kiszáradás következik be, a szénsavasodás is fokozódik.
  • Kerülje a pollent  – ​​azokon a napokon, amikor magas a pollen mennyisége, jobb otthon maradni. De ha ki kell menned, vedd a szemüveged, vagy menj ki az esőbe.
  • Lefekvés előtt zuhanyozzon  - a bőrön és a hajban is megmaradhat a pollen, éjszaka pedig súlyosbodhat az allergia, ezért érdemes lezuhanyozni lefekvés előtt.
  • Mossa gyakrabban a ruhákat és az ágyneműt 
  • Szabaduljon meg a szőnyegektől – a szőnyegek nemcsak a port, hanem a pollent is megtartják, amit nehéz felporszívózni. Ha súlyos szezonális allergiás tünetei vannak, előnyös lehet a szőnyegeket lebegő padlóra cserélni. 
  • Rendszeres takarítás - szinte mindenhol megtelepszik a pollen és a por, ezért a rendszeres tisztítás elengedhetetlen, különösen a hálószobában.
  • Tartsa zárva az ajtókat és az ablakokat 

Ezen túlmenően, ha ezeket a természetes anyagokat kombinálják más életmódbeli változtatásokkal, mint például az ismert allergének elkerülése, az otthon rendszeres tisztítása az allergénektől és az egészséges táplálkozás, az allergiás tünetek még jobb kezeléséhez vezethet.

 

Zdroje:

1. Yamada, S., Shirai, M., Inaba, Y., & Takara, T. (2022). Effects of repeated oral intake of a quercetin-containing supplement on allergic reaction: a randomized, placebo-controlled, double-blind parallel-group study.. European review for medical and pharmacological sciences, 26 12, 4331-4345 .

2. Mlček, J., Juríková, T., Škrovánková, S., & Sochor, J. (2016). Quercetin and Its Anti-Allergic Immune Response. Molecules, 21.

3. Bakhshaee, M., pour, A., Esmaeili, M., Azad, F., Talesh, G., Salehi, M., & Mohajer, M. (2017). Efficacy of Supportive Therapy of Allergic Rhinitis by Stinging Nettle (Urtica dioica) root extract: a Randomized, Double-Blind, Placebo- Controlled, Clinical Trial. Iranian Journal of Pharmaceutical Research : IJPR, 16, 112 - 118.

4. Grauso, L., Falco, B., Lanzotti, V., & Motti, R. (2020). Stinging nettle, Urtica dioica L.: botanical, phytochemical and pharmacological overview. Phytochemistry Reviews, 19, 1341 - 1377.

5. Roschek, B., Fink, R., McMichael, M., & Alberte, R. (2009). Nettle extract (Urtica dioica) affects key receptors and enzymes associated with allergic rhinitis. Phytotherapy Research, 23.

6. Kurup, V., & Barrios, C. (2008). Immunomodulatory effects of curcumin in allergy.. Molecular nutrition & food research, 52 9, 1031-9 .

7. Yao, L., Fan, Z., Han, S., Sun, N., & Che, H. (2020). Apigenin Attenuates the Allergic Reactions by Competitively Binding to ER With Estradiol. Frontiers in Pharmacology, 11.

8. Blosa, M., Uricher, J., Nebel, S., Zahner, C., Butterweck, V., & Drewe, J. (2021). Treatment of Early Allergic and Late Inflammatory Symptoms of Allergic Rhinitis with Petasites Hybridus Leaf Extract (Ze 339): Results of a Noninterventional Observational Study in Switzerland. Pharmaceuticals, 14.