A NAD és pozitív hatása szervezetünkre

Egy molekula, pontosabban egy fehérje, amelyet különösen a biohacker ipar tett híressé. NAD, teljes nevén nikotinamid-adenin-dinukleotid . Kíváncsi vagy, mi ez a furcsa szó, és miért is kell foglalkoznod vele? Korábban én is ezt gondoltam, de valahogy öntudatlanul egy kitérőt tettem a NAD felé, és megvizsgáltam, hogyan működik a testünk az alapjaiban. Mindannyian tudjuk, hogy enni kell ahhoz, hogy az ételt energiává alakítsuk sejtjeinkben. Ezt tanították nekünk az általános iskolában. Nos, a NAD-molekula részese mindebben. Szóval tarts ki és olvass tovább, biztos vagyok benne, hogy nem fogod megbánni. :)

A NAD-nak 2 formája van – a NAD+ oxidált formája és a NADH redukált formája . Egyszerűen fogalmazva: minden formának más a kémiai szerkezete, és más-más dolgot végez a szervezetben. Ma a NAD+ (a továbbiakban NAD) szervezetünkben betöltött szerepére fogunk összpontosítani.

NAD és táplálkozás

A NAD fehérje részt vesz az anyagok átvitelében az élelmiszerek lebontása és feldolgozása során . Ez azt jelenti, hogy amikor megesszünk valamit, és a legkisebb felszívódó részecskékre (elektronokra és protonokra) bontjuk, a NAD a hordozó, amely ezeket a részecskéket továbbviszi és a sejtekbe szállítja, hogy hatékonyan lehessen őket felhasználni - energia és egyéb anyagokat. Minden olyan szervnek, amely mitokondriumokat tartalmaz (a sejtet energiával ellátó sejterőművek), NAD-ra van szüksége. Amint ez hiányzik belőlük, szenvedni kezdenek. 

Hallottál már a szezonális étkezésről , amely azt mondja, hogy bizonyos időszakban az étrendben lévő szénhidrátok előnyösek számunkra, máskor pedig nem megfelelőek? Igen, ez az. A NAD fehérje segít abban, hogy energiát nyerjünk és hatékonyan dolgozzuk fel a szénhidráttartalmú élelmiszerekből. Ugyanakkor a NAD-ból a mitokondrium egy része (ún. komplex 1) keletkezik, amely az a hely, ahol felzárkózik a szénhidrátokból származó energia feldolgozásához. Amint alább megtudhatja, szükségünk van a napra a NAD megfelelő működéséhez – ezért van értelme a szezonális étkezésnek. 

Ha szénhidrátot fogyasztunk, a hidrogén a NADH fehérjén keresztül jut be a mitokondriumba. Amikor ezt a hidrogént (H) eltávolítjuk belőle, marad a NAD-unk (NADH – H = NAD).

Ahhoz, hogy a NAD kialakuljon szervezetünkben, még néhány lépésre van szükség. A triptofán esszenciális aminosavat az étrendből kell bevinnünk (ezt találjuk például a húsban , amiből például a meIat0nin alváshormon vagy a szerotonin boldogsághormon termelődik ). Ezenkívül ki kell tennünk magunkat a napsugárzásnak , és el kell nyelnünk a nap UV-fényét , ami biztosítja a B3-vitamin (niacin) képződését pontosan a triptofán aminosavból. A B3-vitamin a NAD kialakulásához is nélkülözhetetlen. 

(Maďarština) (10)

A NAD előnyei és (nem) kiegészítése

A NAD molekula fontossága és egészségünkkel való kapcsolata miatt a tudósok megpróbálják ezeket az előnyöket biztosítani azoknak az embereknek, akik az életkorral veszítenek egészségükből. Kiderült azonban, hogy a NAD molekula közvetlen kiegészítése valószínűleg nem a legjobb választás . Alkalmasabb módja azoknak az anyagoknak a kiegészítése, amelyekből NAD-t állítanak elő, például az NR vagy az eNeMeN anyagokat . 

Ugyanakkor be kell látni, hogy a test egy nagyon összetett szervezet, ezért nem tudjuk teljes mértékben biztosítani, hogy bármely anyag, amit a szervezetbe viszünk, pontosan azt tegye, amit kérünk tőle. A szervezet maga tudja, hol és mire van szüksége, és oda is küldi az anyagokat. Ezért vigyázzon erre, kérjük, ezt mindig tartsa szem előtt, amikor mindent kiegészít. 

Az elegendő NAD bevitelének legbiztosabb és legellenőrzöttebb módja a rendszeres napsugárzás (főleg UV fény, de ezt megfelelő adaptációnak kell megelőznie!), ennek köszönhetően létrehozzuk és újrahasznosítjuk a NAD-ot. 

Ugyanakkor megfelelő lépés ennek a molekulának a védelmére a szezonális étkezés gyakorlása, amivel természetesen megtakarítjuk ezt az anyagot – mert nem kényszerítjük a sejteket a hatékonyan feldolgozható és felhasználható élelmiszerek feldolgozására pontosan akkor, amikor a megfelelő szoláris viszonyok (a napból származó UV komponens jelenléte), ami itt nyáron fordul elő. 

Hogyan lehet megfogni a gyakorlatban? Nyáron próbálja meg elhagyni a nyári zöldségeket (uborka, paradicsom stb.), a trópusi gyümölcsöket és a magas szénhidráttartalmú ételeket (tészta, pizza,...) és az ősz/tél beköszöntével térjen át a magasabb fehérje- és zsírtartalmú ételekre. Rá fog jönni, hogy idővel több energiája lesz, sejtjei pedig hatékonyabban fognak működni – és ami a legfontosabb, hosszú távon jobban.

NAD-hiány, élettartam és következményei

Amint a NAD mennyisége lecsökken a test valamely részében, hipoxia lép fel azon a részen  – ez egyszerűen azt jelenti, hogy a sejt/szerv/szövet nem rendelkezik elegendő oxigénnel. Nos, akkor mi lesz? A sejtek, szervek és szövetek nem tudnak megfelelően és hatékonyan működni. Mindez összefügg  a gyorsabb öregedéssel is , amit főleg a biohackerek próbálnak lassítani. 

Elegendő mennyiségű NAD szükséges a SIRT gének megfelelő működéséhez (ezek szabályozzák az anyagcserénket és a DNS-ünket). A NAD az mTOR útvonal és a növekedési hormonok működéséhez is kapcsolódik . Ismét valami fontos a biohackerek számára, de azoknak a sportolóknak is, akik törődnek izomtömegükkel és teljesítményükkel. 

Utolsó szavak

A NAD tehát sokak számára "hosszú életű hack", de elsősorban kiegészítéssel akarják megoldani. Számomra logikus, hogy először azt használjuk fel, ami már rendelkezésre áll, és csak azután szállítunk valamit. Ezért szeretnélek arra ösztönözni, hogy amennyire csak lehetséges, támogasd a tested, és ezáltal a NAD létrehozását és regenerálódását is – például a naphoz való alkalmazkodással és a szezonális táplálkozás alkalmazásával .

Testünkben számtalan különböző folyamat játszódik le, amelyek minden egyes másodpercben felelősek életünkért, működésünkért és teljesítményünkért. A NAD-molekula fontos szereplője az egész játéknak, az úgynevezett „élő szervezetnek”. És megérdemlik a figyelmet és a törődést.

 

A cikk szerzője: Michaela Majerová, okleveles holisztikus teljesítmény-tanácsadó

 

Forrás:

₁ kniha Spoznaj svoju biológiu (1. díl) – Jaroslav Lachký

₂ kniha Spoznaj svoju biológiu (2. díl) – Kvantová biológia – Jaroslav Lachký

₃ CONLON, Nichola a Dianne FORD. A systems-approach to NAD+ restoration. Biochemical Pharmacology [online]. 2022

₄ Canto C. NAD+ Precursors: A Questionable Redundancy. Metabolites. 2022

₅ Gomes AP, Price NL, Ling AJ, Moslehi JJ, Montgomery MK, Rajman L, White JP, Teodoro JS, Wrann CD, Hubbard BP, Mercken EM, Palmeira CM, de Cabo R, Rolo AP, Turner N, Bell EL, Sinclair DA. Declining NAD(+) induces a pseudohypoxic state disrupting nuclear-mitochondrial communication during aging. Cell. 2013