Aminosavak
Az aminosavak olyan szerves vegyületek, amelyek fehérjéket alkotnak. Kombinációik a szervezetben számos funkcióban részt vesznek, ezért szükségesek a szervezet számára. Sok esetben azonban fontos az aminosavak bevitelének támogatása azok pótlásával...
Mire van szüksége a szervezetnek az aminosavakra, és miért kell ezeket kiegészíteni?
Az aminosavak a fehérjék építőkövei. Amikor egy személy fehérjét tartalmazó ételeket fogyaszt, az emésztőrendszer a fehérjét aminosavakra bontja. A szervezet ezután különböző módon kombinálja az aminosavakat, hogy részt vegyen a különböző testi funkciókban. Az aminosavak többek között elősegítik a szervezet izomépítését, kémiai folyamatok beindítását, tápanyagok szállítását és betegségek megelőzését. Mindehhez szervezetünknek 20 különböző aminosavra van szüksége. A 20 szükséges aminosavból szervezetünk 11-et képes előállítani. A fennmaradó kilenc aminosavat táplálékkal kell bevinni a szervezetbe. Ezeket esszenciális aminosavaknak nevezzük.
Az aminosavak három csoportra oszthatók: esszenciális, nem esszenciális és feltételes. Esszenciális aminosavak: hisztidin, izoleucin, leucin, lizin, metionin, fenilalanin, treonin, triptofán, valin. A nem esszenciális aminosavak: alanin, aszparagin, aszparaginsav, cisztein, glutaminsav, glutamin, glicin, prolin, szerin, tirozin. Feltételes aminosavak – ezek az aminosavak csak bizonyos körülmények között nélkülözhetetlenek.
Az aminosavak funkciói
Részt vesz a tápanyagok "raktározásában" és szállításában a szervezetben.
Jeleket továbbít az egyik testrészről a másikra.
Közvetlen hatást gyakorolnak a szervekre, inakra, artériákra és izomműködésre.
Részt vesz a sebgyógyulásban és a szövetek helyreállításában.
Fontosak a regenerációban.
Ha valamelyik aminosav hiányzik vagy nincs elegendő mennyiségben, az szintén elégtelen fehérjetermeléshez vezet, és ezt követően olyan tüneteket okoz, mint a törékeny körmök, hajhullás, bőrproblémák, jelentős izomtömeg-csökkenés vagy pl. , az arc duzzanata. A sportolóknak és a fizikailag aktív embereknek fokozott aminosav-bevitelt kell biztosítaniuk. Olyan személyek, akiknek nincs elegendő makrotápanyag-ellátásuk az étrendjükből, vagy olyan személyek, akik már specifikus problémákkal küzdenek, amelyeket aminosavhiány okozhat.