Novinky

Szezonális érzelmi zavar: A téli blues megértése és leküzdése

A szezonális affektív zavar (SAD) , más néven szezonális depresszió , egyfajta depressziós rendellenesség, amely az év bizonyos időszakaiban jelentkezik és ismétlődik, leggyakrabban az őszi és téli hónapokban. A lakosság körülbelül 1-2%-át érinti, míg egy enyhébb formája, az úgynevezett " téli blues" az emberek 20%-át érintheti.

Okoz

Az SAD kiváltó oka továbbra is tisztázatlan, de a kutatók úgy vélik, hogy kulcsszerepet játszanak a rövid nappalok és a korlátozott napfény ősszel és télen. A sötétebb napok felboríthatják a szervezet biológiai óráját, ami alvási, hangulati és hormonális egyensúlyi problémákhoz vezethet. A napfény hiánya különösen csökkentheti a szerotonin (a boldogságérzethez kapcsolódó hormon) termelődését, és fokozhatja az alváshormon termelődését, ami depressziós állapotokhoz vezethet.

Beszédek

Az SAD a tünetek széles skálájával járhat, beleértve:

 • Állandó szomorúság vagy reménytelenség érzése
 • A normál tevékenységek iránti érdeklődés elvesztése
 • Fáradtság és fokozott alvásigény
 • Étvágyváltozások, különösen a szénhidrát utáni sóvárgás, ami súlygyarapodáshoz vezethet
 • Szorongás és ingerlékenység
 • Társadalmi elkülönülés

(Maďarština) (2)

Terápia

A szezonális affektív zavar (SAD) kezelése olyan átfogó megközelítéseket foglal magában, amelyek segítségével a betegek javíthatják hangulatukat és általánosságban jobban érzik magukat azokban a hónapokban, amikor a legsebezhetőbbek. Íme a fő kezelési módszerekről szóló kibővített információ:

1.) Fényterápia

A fényterápia, más néven fototerápia, gyakran az első választás az SAD kezelésére. Ez magában foglalja a szem napi expozícióját egy speciálisan kialakított fénydobozból, amely nagyon erős, napfényt imitáló fényt bocsát ki. Ez a fény segíthet visszaállítani a szervezet biológiai óráját, és serkenti a vegyi anyagok termelését az agyban, ami a jobb hangulathoz kapcsolódik. Javasoljuk, hogy minden nap, általában reggel, 20-30 percig üljön a világítódoboz előtt. Ennek a módszernek a hatékonyságát több tanulmány is alátámasztotta, amelyek a legtöbb betegnél néhány héten belül javulást mutatnak.

2.) Farmakoterápia

Az antidepresszánsok, különösen a szelektív szerotonin újrafelvétel-gátlók (SSRI-k) a SAD másik gyakran használt kezelése. Ezek a gyógyszerek növelik a szerotonin szintjét az agyban, ami javíthatja a hangulatot. Az antidepresszáns kezelés szoros orvosi felügyeletet igényel, mivel a megfelelő gyógyszer és adagolás megtalálása néha időt vehet igénybe. Ezenkívül, mint minden antidepresszánsnak, ezeknek a gyógyszereknek is lehetnek mellékhatásai, amelyeket figyelembe kell venni.

3.) Pszichoterápia

A kognitív-viselkedési terápia (CBT) hatékony módszernek bizonyult a SAD kezelésében. A CBT a depresszióhoz hozzájáruló negatív gondolkodási minták és viselkedések azonosítására és megváltoztatására összpontosít. A SAD-specifikus terápia magában foglalhatja a stresszkezelési technikákat és a természetes fény maximális kihasználásának megtanulását is a téli hónapokban.

4.) Életmódváltás

A mindennapi életmód változásai jelentős hatással lehetnek az SAD tüneteire. A rendszeres testmozgás, különösen a szabadban, nappal , javíthatja a hangulatot azáltal, hogy fokozza az endorfin- és szerotonintermelést. Az egészséges táplálkozás a mentális egészséget is támogathatja. A megfelelő alvás kulcsfontosságú a hangulatszabályozás és az általános egészség szempontjából. Ezen túlmenően, ha lehetőség szerint kint töltünk időt a napon, az segít növelni a természetes fénynek való kitettséget, ami elengedhetetlen a SAD elleni küzdelemben.

5.) Változás az étrendben

a megfelelően megválasztott étrend kulcsszerepet játszhat a szezonális affektív zavar (SAD) kezelésében és kezelésében. Bár a diéta önmagában nem jelent teljes megoldást a SAD-ra, jelentősen hozzájárulhat az általános hangulathoz és jóléthez. Íme néhány módja annak, hogy a diéta segíthet:

 • Omega-3 zsírsavak : A tanulmányok azt sugallják, hogy a halakban, például lazacban, makrélában és szardíniában, valamint lenmagban és dióban található omega-3 zsírsavak segíthetnek javítani a depresszió tüneteit. Ezek a savak támogatják az agy egészségét, és hozzájárulhatnak a jobb hangulathoz.
 • D-vitamin : A D-vitamin-hiányt összefüggésbe hozták a depresszió különféle formáival, beleértve a SAD-t is. Mivel csak étrendből nehéz elegendő D-vitaminhoz jutni, a kiegészítők hasznosak lehetnek, különösen a téli hónapokban, amikor a napsugárzás korlátozott.
 • Összetett szénhidrátok : Az összetett szénhidrátokban gazdag élelmiszerek, mint például a teljes kiőrlésű gabonák, gyümölcsök és zöldségek, segíthetnek stabilan tartani a vércukorszintet, és fokozatos energiafelszabadulást biztosítanak, ami pozitív hatással lehet a hangulatra és az energiára.
 • Az alkohol és a koffein korlátozása : Ezek az anyagok rövid távon hangulatjavító hatásúak lehetnek, de hosszú távon hozzájárulhatnak hangulatzavarokhoz és ronthatják a SAD tüneteit.

E kezelési megközelítések kombinálásakor fontos, hogy konzultáljon egy mentális egészségügyi szakemberrel vagy orvossal, hogy biztosítsa a leghatékonyabb és legbiztonságosabb kezelést az egyén számára. Ezen kezelési módszerek integrálása segíthet a SAD-ban szenvedőknek jobb hangulatban és általános jólétben elérni, a szezonális változások kihívásai ellenére. Fontos megjegyezni, hogy bár egyes életmódbeli változtatások azonnali pozitív hatást fejtenek ki, más kezelési stratégiák, mint például a farmakoterápia vagy a pszichoterápia, több időt igényelhetnek, hogy teljes hatásukat kifejtsék. A páciens és a szakember közötti kölcsönös kommunikáció kulcsfontosságú a leghatékonyabb kezelési terv megtalálásához, és a tervnek az egyén szükségleteihez és válaszaihoz való igazításához.

Szezonális affektív zavar esetén is fontos a megelőzés, ami a legkockázatosabb időszakok beköszönte előtt proaktív intézkedések megtételét jelenti. Ez magában foglalhatja a fényterápia használatának megkezdését az évszakváltás előtt, a fizikai aktivitás növelését és az étrend módosítását, hogy jobban felkészítse a szervezetet a lehetséges kihívásokra.

A szezonális affektív zavar jelentősen befolyásolhatja az életminőséget, de megfelelő gondozással és támogatással lehetséges a hatás minimalizálása, az egészség és az optimizmus megőrzése egész évben.

Rozmaringolaj és hatása a fejbőrre és a hajnövekedésre

A rozmaring nem csak a konyhába tartozik. A rozmaringolaj a rozmaringbokorból nyert illóolaj, amely botanikailag Rosmarinus officinalis néven ismert . Ezt az aromás olajat sokrétű tulajdonságai és a hagyományos orvoslásban szerzett hosszú története miatt értékelik. A rozmaringolaj egyik legérdekesebb és legtöbbet kutatott felhasználási módja a fejbőrre gyakorolt ​​és hajnövekedést serkentő hatása.

Mi az a rozmaring olaj ?

A rozmaringolaj számos bioaktív anyagot tartalmaz, amelyek adják gyógyító tulajdonságait. A fő összetevők a következők:

 1. Rozmarinsav: Antioxidáns, amely segít megvédeni a sejteket a szabad gyökök káros hatásaitól.
 2. Kámfor: Enyhe gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságokkal rendelkezik, amelyek segíthetnek enyhíteni a fejbőr irritációját.
 3. 1,8-cineol (eukaliptol): Antiszeptikus tulajdonságokkal rendelkezik , és segíthet a fejbőrön lévő baktériumok és gombák elleni küzdelemben.
 4. Pinének: Antiszeptikus és gombaellenes hatásuk van.

Hatása a fejbőrre és a hajhagymákra

A rozmaringolaj kiváló a fejbőr egészségére és elősegíti a hajnövekedést.  Egy 2015-ben közzétett tanulmány összehasonlította a rozmaringolaj hajnövekedésre gyakorolt ​​hatását egy általánosan felírt hajhullás elleni gyógyszerrel. A tanulmány megállapította, hogy a rozmaringolaj ugyanolyan hatékony, de kevesebb mellékhatással jár, mint a viszkető fejbőr. 1 És hogyan?

 1. Enyhíti a viszketést és az irritációt: Gyulladáscsökkentő és fájdalomcsillapító tulajdonságaival a rozmaringolaj segíthet enyhíteni a bőrgyulladással vagy a fejbőr pikkelysömörével kapcsolatos viszketést és irritációt.

 2. Fertőtlenítő tulajdonságok: A rozmaringolajban található anyagok, mint például a kámfor és az eukaliptol , fertőtlenítő hatásúak, amelyek segítenek a fejbőrön lévő baktériumok és gombák elleni küzdelemben, ami segíthet megelőzni a fertőzéseket és fenntartani az egészséges környezetet a haj növekedéséhez.  A rozmaringolajban található rozmarinsav egy erős antioxidáns, amely segít megvédeni a szőrtüszősejteket a szabad gyökök károsodásától, elősegítve az egészséges hajnövekedést.

 3. A véráramlás serkentése: A fejbőr rozmaringolajjal történő masszírozása növelheti a véráramlást a területen. A jobb vérkeringés a szőrtüszők jobb tápanyag- és oxigénellátásához vezethet, ami döntő fontosságú az egészséges hajnövekedés szempontjából.

(Maďarština)_1

Rozmaringolaj használata és használata mikrotűvel

A rozmaringolaj közvetlenül a fejbőrre vihető, és a hajgyökerekbe masszírozható. A legjobb eredmény érdekében ajánlatos ezt az eljárást legalább hetente egyszer elvégezni. A rozmaringolaj samponokhoz vagy balzsamokhoz is hozzáadható a további hajápolás érdekében. A rozmaringolaj jobban működik a mikrotűs technikával.  A mikrotűs kezelés, más néven mikrotűs terápia vagy dermaroller terápia, egy olyan eljárás, amelyben apró tűkkel mikroszkopikus sebeket hoznak létre a bőrön. Ez a technika elősegíti a bőr regenerálódását, valamint elősegíti a kollagén és elasztin termelődését , ami a bőr textúrájának és megjelenésének javulásához vezethet. A rozmaringolaj hozzáadása a mikrotűzéshez növelheti annak hatékonyságát az olaj antimikrobiális, gyulladáscsökkentő és stimuláló tulajdonságai miatt. A rozmaringolaj alkalmazása a mikrotűzés után felgyorsíthatja a gyógyulást, csökkentheti a gyulladást, és további táplálékot és védelmet nyújthat a bőrnek. A mikrotűzés és a rozmaringolaj kombinálása hatékony módja lehet az egészségesebb és revitalizáltabb fejbőr elérésének, valamint az egészséges hajnövekedés elősegítésének. 

A rozmaringolaj értékes természetes gyógymód lehet a fejbőr ápolásában és az egészséges hajnövekedés elősegítésében. Gyulladáscsökkentő, fertőtlenítő és serkentő tulajdonságai lehetővé teszik, hogy hatékonyan leküzdje a fejbőr különböző problémáit és elősegítse az egészséges hajnövekedést. 

1. PANAHI, Yunes, Mohsen TAGHIZADEH, Eisa Tahmasbpour MARZONY a Amirhossein SAHEBKAR. Rosemary oil vs minoxidil 2% for the treatment of androgenetic alopecia: a randomized comparative trial. 2015.

Kovászos kenyér – hogyan készül és mi az egyedi íze?

Az elmúlt években a kovászos kenyér reneszánszát élte. Ez az ősi kenyérsütési mód, amely a kelesztés erjesztéséből adódik, egyedülálló íze és egészségügyi előnyei miatt egyre nagyobb népszerűségnek örvend. Mi ez, és miért érdemes a kovászos kenyeret választani a hagyományos kenyérfajták helyett?

Mi az a kovászos kenyér és hogyan készül?

A kovászos kenyér tésztából készült péksütemény, amelyet kelesztéssel kelesztenek. Ez az erjesztés az a folyamat, amelynek során az élesztő és a baktériumok egy természetes élesztőkultúrában szaporodnak, és savakat és gázokat termelnek, amelyek a pékáru jellegzetes ízét és állagát adják. A kovászos kenyér általában kereskedelmi élesztő használata nélkül készül, ami megkülönbözteti a hagyományos kenyértől.

A kovászos kenyér elkészítése egyszerre művészet és tudomány. Az alap maga az élesztő, amely víz és liszt keveréke, amely erjed, és élő élesztő- és baktériumkultúrákat tartalmaz. Ezt a keveréket hagyjuk szobahőmérsékleten néhány napig erjedni, hogy az élesztőtenyészetek kellően elszaporodjanak, és aktív kvast képezzenek. Ezután az élesztőt összekeverjük más összetevőkkel, például liszttel, vízzel és sóval , hogy tésztát kapjunk. A tésztát több órán át kelni hagyjuk, hogy állaga és íze kialakuljon. Ezután a tésztát kenyérformákra formázzuk és kisütjük.

(Maďarština) (19)_1

Miért jobb a kovászos kenyér, mint a többi kenyérfajta?

Számos oka van annak, hogy a kovászos kenyeret sokan előnyben részesítik a hagyományos kenyérfajtákkal szemben:

 1. Íz és állag: A kovászos kenyér gazdag, összetett ízű és finom állagú az erjesztési folyamatnak köszönhetően. Íze és a ropogós kéreg állaga nagyon eltér a hagyományos süteményektől.

 2. Egészségügyi előnyök:  Az erjesztési folyamat tápanyagait jobban emészthetővé és felszívódóbbá teszi. Az emésztőrendszer számára hasznos baktériumokat is tartalmaz, és alacsonyabb lehet a glikémiás indexe, mint a hagyományos kenyérnek, így segít stabilan tartani a vércukorszintet.

 3. Jelleg: A kovászos kenyeret általában kémiai adalékanyagok és tartósítószerek használata nélkül állítják elő. Ez azt jelenti, hogy gyakran egészségesebb választás, mint az iparilag feldolgozott kenyér.

 4. Hosszú eltarthatóság: Az erjesztéssel létrejövő savas környezetnek köszönhetően a kovászos kenyér hosszabb ideig eltartható, mint a hagyományos kenyér anélkül, hogy elveszítené frissességét.

Összefoglalva, a kovászos kenyér nem csak a hagyományos kenyér ízletes alternatívája, hanem az erjesztési folyamatnak és az összetevők természetességének köszönhetően számos egészségügyi előnnyel is rendelkezik. Ha még nem próbáltad a kovászos kenyeret, akkor itt az ideje, hogy felfedezd ezt a hagyományos és egészséges péksüteményt.

Alvó fázis. Hogyan osztjuk fel az alvás egyes szakaszait, és mennyire fontosok számunkra?

Az alvás nem csupán passzív pihenés, hanem egy aktív és összetett folyamat , amely elengedhetetlen testi, lelki és érzelmi egészségünkhöz. Az alvás egyes szakaszainak és fontosságának megértése a kulcs a jobb egészséghez és jóléthez . Ebben a kibővített cikkben elmélyítjük az alvás szakaszainak megértését, feltárjuk az elégtelen alvás hatásait, és további tippeket adunk az alvás minőségének javításához.

Alvó fázis

Az alvás négy szakaszra osztható, amelyek ciklikusan ismétlődnek egész éjszaka, általában 90 perces ciklusokban. Ezek a szakaszok közé tartozik az 1. szakasz, a 2. szakasz , a 3. szakasz (mély alvás), a REM (Rapid Eye Movement) alvás és az ébrenlét.

1.) 1. szakasz: könnyű alvás (NREM)

Ez a fázis fontos az ébrenlétből az alvásba való átmenethez . Ez idő alatt csökken a pulzusszám, az izmok ellazulnak és csökken a testhőmérséklet. Bár ez a szakasz rövid, kulcsfontosságú az alvási ciklus szempontjából, mivel ez képezi az alapot az alvás mélyebb szakaszaiba való belépéshez.

2.) 2. szakasz: Átmeneti alvás (NREM)

Ebben a szakaszban a test valóban pihenni kezd. A pulzus és a légzés lelassul , a testhőmérséklet még jobban csökken . A 2. fázis fontos a szervezet általános regenerációjához , és az éjszakai alvás nagy részét jelenti.

3.) 3. szakasz: Mély alvás (NREM)

A mély alvás elengedhetetlen a fizikai felépüléshez , a szövetek helyreállításához, a növekedéshez és fejlődéshez, valamint az immunrendszer erősítéséhez és az agy méregtelenítéséhez . Ebben a szakaszban a legnehezebb felébredni, és amikor ez megtörténik, az ember gyakran zavartnak és tájékozatlannak érzi magát.

4.) REM alvás

A REM alvás kulcsfontosságú az olyan kognitív funkciókhoz , mint a tanulás, a memória és az érzelmek feldolgozása. Gyors szemmozgás, fokozott agyi aktivitás, álmodozás és átmeneti izombénulás jellemzi. A REM-alvás hiánya a memória romlásához, az új információk megtanulásának csökkenéséhez és az érzelmi szabályozás károsodásához vezethet .

Az egyes fázisok jelentősége

Az alvás minden szakasza meghatározott szerepet játszik a szervezetben. A mély alvás elengedhetetlen a fizikai regenerációhoz és a szövetek helyreállításához, míg a REM alvás elengedhetetlen az érzelmi és mentális egészséghez, a tanuláshoz és a memóriához. Az alvás bármely szakaszának hiánya negatív hatással lehet egészségünkre, teljesítményünkre és általános jólétünkre.

Az elégtelen alvás egészségre gyakorolt ​​hatásai

Az alváshiánynak számos negatív hatása lehet, amelyek túlmutatnak az általánosan ismert problémákon, mint például a fáradtság és a csökkent figyelem. A hosszú távú alváshiány a krónikus betegségek, köztük az elhízás, a cukorbetegség, a szív- és érrendszeri betegségek és még bizonyos típusú rák kialakulásának kockázatával jár . Ezenkívül az elégtelen alvás ronthatja a már meglévő mentális betegségek, például a depresszió és a szorongás tüneteit.

(Maďarština) (17)

Hogyan támogassuk az alvás minden szakaszának minőségét?

1.) Rendszeres alvó üzemmód

Próbáljon meg minden nap ugyanabban az időben lefeküdni és felkelni , még hétvégén is. Ez a rendszeresség segít beállítani a belső biológiai órát, és javítja az alvás minőségét.

2.) Az alvási környezet optimalizálása

Győződjön meg arról, hogy hálószobája csendes, sötét és kellemesen hűvös. Fektessen be egy kényelmes matracba és párnákba, amelyek támogatják a megfelelő alvási pozíciót.

3.) Korlátozza a koffeint és a nehéz ételeket

Lefekvés előtt néhány órával kerülje a koffeintartalmú italok és nehéz vagy fűszeres ételek fogyasztását , mert ezek megzavarhatják az alvást.

4.) Napközbeni mozgás

A rendszeres fizikai aktivitás jelentősen javíthatja az alvás minőségét és hosszát. De próbáld meg kerülni az intenzív edzést közvetlenül lefekvés előtt .

5.) Lefekvés előtti relaxációs rutin

Az esti rutin kialakítása, amely magában foglalhatja az olvasást, a meditációt vagy a meleg fürdőt, segít testének és elméjének felkészülni az alvásra.

6.) Lefekvés előtt piros lámpa

A vörös fénynek való kitettség vagy az elektronikus eszközök kék fényét kiszűrő alkalmazások használata elősegítheti az alvási ciklus szabályozásához nélkülözhetetlen alváshormon termelődését .

Az életmódváltás mellett bizonyos étrend-kiegészítők segíthetnek az alvásminőség javításában. Például az olyan kiegészítők, mint a magnézium vagy a Sleep Faster, olyan összetevőket tartalmaznak, amelyek elősegítik a test ellazulását, elősegítik a gyorsabb elalvást és a mélyebb alvási szakaszokat. Ezek a kiegészítők hatékonyan beépíthetők a rutinba, mint a jobb alvás következő lépéseként, az egészséges alvás alapelvei mellett.

Az alvási szokások javítása időt és türelmet igényel, de az egészségedre és jólétedre nézve óriási előnyökkel jár. Tartós alvásproblémák esetén fontos szakember segítségét kérni, aki személyre szabott tanácsot és támogatást tud nyújtani.

K2 vitamin. Mennyire fontos ez szervezetünk egészsége szempontjából?

Szüleinktől, nagyszüleinktől kiskoruktól kezdve hallunk olyan mondatokat, mint "vitaminokat kell enni ahhoz, hogy egészségesek legyünk", "egyél zöldséget és gyümölcsöt, ezek egészséges vitaminokat tartalmaznak" és így tovább.

Igen, ez az. Különféle vitaminok bevitele szükséges az étrendből, hogy támogassuk szervezetünk működését, egészségesek legyünk. Minden vitamin egyedi funkciót tölt be szervezetünkben, és mindegyikre szükség van. Nem lehet megmondani, hogy melyik vitamin a legfontosabb, de mivel gyakran beszélünk azokról a vitaminokról (vízoldékony vitaminokról), amelyek a zöldségekben és gyümölcsökben megtalálhatók, annál fontosabbnak tartom megemlíteni a többi vitamint - a zsírban oldódók , ahová még a K- vitamin is tartozik. Ezzel foglalkozunk ebben a cikkben.

A zsírban oldódó vitaminok általában állati eredetű forrásokban találhatók, például tojásban, húsban, halban, belsőségekben és tejtermékekben . Minél jobb az élelmiszer minősége, annál jobb a tápanyagforrás, és ezáltal a vitamintartalom is.

A K-vitaminnak két típusa van, és mindegyik különböző élelmiszerekben található. A K1-vitamin főként a sötétzöld levelű zöldségekben (például spenótban és zöldfűszerekben ), a K2-vitaminban állati termékekben ( hús, tojás, tejtermékek, vaj stb.) és fermentált termékekben található meg . 

Elméletileg létezik egy harmadik típus is – a K3-vitamin , de ezt szintetikusan állítják elő , és használata tilos magas toxicitása miatt. 

A K1-vitamin számunkra nem teljesen működőképes , K2-vitaminná kell alakítani. Az állatok például képesek végrehajtani ezt az átalakulást az emésztőrendszerükben – tehenek, birkák vagy sertések, de mi, emberek nem vagyunk ehhez alkalmazkodva. Ezért nem elég csak zöldségféléket fogyasztani (a K1-vitamin átalakulása belőlük K2-vé alacsony és nem elegendő), a szükséges adagot állati eredetű termékekkel kell pótolnunk. 

Egyes források szerint bizonyos mennyiségű K2-vitamint magunk állítunk elő a belekben – konkrétan a bélbaktériumok által kibocsátott fénynek köszönhetően képződik ott. ₃,4

(Maďarština) (11)

Miért kell törődnünk a K-vitaminnal?

Már a középiskolában megtanították nekünk, hogy a K-vitamin fontos a csontok és a fogak egészségéhez . Ez azonban alábecsülése lenne a fontosságához képest. Mivel hatással van a csontokra és a vérre, segít  megelőzni a szív- és érrendszeri problémákat, a vérnyomással kapcsolatos egészségügyi problémákat, az erek eltömődését vagy meszesedését, a csontritkulást és egyebeket. Munkája a szervezet más anyagaihoz is kapcsolódik, így azonnal részt vesz szervezetünk több mechanizmusában, rendszerében.

1.) K-vitamin és vér

A K-vitamin nélkülözhetetlen összetevője a megfelelő véralvadásnak . 

Itt szeretnék további összefüggéseket kiegészíteni, és további információkkal szolgálni: a vér áramlását és alvadását nagymértékben befolyásolja az is, hogy milyen ételeket eszünk (pl. ha gyakran eszünk magas szénhidráttartalmú ételeket vagy finomított zsírokat és olajokat), milyen fénnyel veszünk körül magunkat (szükséges-e rendszeres napsugárzásnak kitenni magunkat és ki kell zárni a mesterséges világítást) és mennyire veszünk körül elektronika . Így például a K-vitamin pótlása biztosan nem az egyetlen megoldás vérnyomás- vagy véralvadási problémáinkra.

2.) K-vitamin és a csontok

Az oszteokalcin olyan anyag, amely csontjainkat formálja, és egészségesen és erősen tartja azokat. Ahhoz, hogy az oszteokalcin elvégezze a feladatát – a csontok és a fogak mineralizációja, vagy a hasnyálmirigy inzulintermelésének serkentése, K-vitaminra van szükség . 

A K2-vitamin szintén szoros rokonságban áll  a D3-vitaminnal és a kalciummal . Gyakran találkozhat azzal az ajánlással, hogy ha D3-vitamint pótol, akkor K2-vitamint is kell szednie . Miért van ez így? A D3 - vitamin támogatja a kalcium felszívódását a bélből / a táplálékból a szervezetbe . Ahhoz azonban, hogy a kalcium a megfelelő helyeken – csontokban, fogakban … és ne a lágy szövetekben – pl. az erekben települjön meg, K2-vitaminra van szükség. Ez aktiválja az oszteokalcint , amely viszont a kalciumot a megfelelő helyeken tárolja. 

Gyakori hiba, hogy az emberek jogosulatlan és általános ajánlások alapján kezdik el a D3-vitamin pótlását. Ezek azonban több problémát okozhatnak, mint hasznot. Amint valamilyen izolált anyagot juttatunk magunkba, más dolgokat is kidobhatunk a szervezetből, és felboríthatunk bizonyos arányokat a különböző anyagok között. Ezért kérem, nagyon megfontoltan és felelősségteljesen közelítse meg a kiegészítést. Mindig ideális, ha először vérvételen vesz részt, hogy megtudja, hogyan áll jelenleg, és az esetleges kiegészítést egy hozzáértő személlyel átfogóan megoldja.

A K-vitamin formái és hasznossága

Főleg, ha K-vitamin pótlásról van szó, érdemes odafigyelni a választott formára. A K-vitaminnak több formája van, és ismét – mindegyik egy kicsit másképp működik. 10 formája létezik – az MK-1 formájú K-vitamintól az MK-10 formáig .

A K2-vitamint, MK-4 formájában , korábban " X-aktivátornak " nevezték , és különösen a csecsemők fejlődésének szükségességével , az ásványi anyagok testépítéshez való maximalizálásával és a véralvadás szabályozásával hozták összefüggésbe . 

Leggyakrabban olyan táplálék-kiegészítőkkel találkozhat, ahol a K-vitamin MK-4 vagy MK-7 formájában van . Pontosan az MK-7 forma az, ami jobban használható a szervezet számára. Ez a forma az osteocalcint is jobban képes aktiválni . 

A K2-vitamint MK-7 formájában is megkaphatjuk , például natto vagy miso - fermentált szójatermékek fogyasztásával .

Szóval mit gondolsz, van-e elegendő K-vitaminban gazdag étel az étrendedben?

 

A cikk szerzője: Michaela Majerová, okleveles holisztikus teljesítmény-tanácsadó

 

 https://www.hsph.harvard.edu/nutritionsource/vitamin-k/

 https://www.westonaprice.org/health-topics/in-defense-of-vitamin-k2-mk-4-dr-prices-activator-x/#gsc.tab=0

₃ Yan H, Chen Y, Zhu H, Huang WH, Cai XH, Li D, Lv YJ, Si-Zhao, Zhou HH, Luo FY, Zhang W, Li X. The Relationship Among Intestinal Bacteria, Vitamin K and Response of Vitamin K Antagonist: A Review of Evidence and Potential Mechanism. Front Med (Lausanne). 2022

₄ kniha Spoznaj svoju biológiu (2. díl) – Kvantová biológia – Jaroslav Lachký

 https://cs.wikipedia.org/wiki/Osteokalcin

₆ Iwamoto J, Takeda T, Ichimura S. Effect of combined administration of vitamin D3 and vitamin K2 on bone mineral density of the lumbar spine in postmenopausal women with osteoporosis. J Orthop Sci. 2000

₇ Sato T, Schurgers LJ, Uenishi K. Comparison of menaquinone-4 and menaquinone-7 bioavailability in healthy women. Nutr J. 2012

A NAD és pozitív hatása szervezetünkre

Egy molekula, pontosabban egy fehérje, amelyet különösen a biohacker ipar tett híressé. NAD, teljes nevén nikotinamid-adenin-dinukleotid . Kíváncsi vagy, mi ez a furcsa szó, és miért is kell foglalkoznod vele? Korábban én is ezt gondoltam, de valahogy öntudatlanul egy kitérőt tettem a NAD felé, és megvizsgáltam, hogyan működik a testünk az alapjaiban. Mindannyian tudjuk, hogy enni kell ahhoz, hogy az ételt energiává alakítsuk sejtjeinkben. Ezt tanították nekünk az általános iskolában. Nos, a NAD-molekula részese mindebben. Szóval tarts ki és olvass tovább, biztos vagyok benne, hogy nem fogod megbánni. :)

A NAD-nak 2 formája van – a NAD+ oxidált formája és a NADH redukált formája . Egyszerűen fogalmazva: minden formának más a kémiai szerkezete, és más-más dolgot végez a szervezetben. Ma a NAD+ (a továbbiakban NAD) szervezetünkben betöltött szerepére fogunk összpontosítani.

NAD és táplálkozás

A NAD fehérje részt vesz az anyagok átvitelében az élelmiszerek lebontása és feldolgozása során . Ez azt jelenti, hogy amikor megesszünk valamit, és a legkisebb felszívódó részecskékre (elektronokra és protonokra) bontjuk, a NAD a hordozó, amely ezeket a részecskéket továbbviszi és a sejtekbe szállítja, hogy hatékonyan lehessen őket felhasználni - energia és egyéb anyagokat. Minden olyan szervnek, amely mitokondriumokat tartalmaz (a sejtet energiával ellátó sejterőművek), NAD-ra van szüksége. Amint ez hiányzik belőlük, szenvedni kezdenek. 

Hallottál már a szezonális étkezésről , amely azt mondja, hogy bizonyos időszakban az étrendben lévő szénhidrátok előnyösek számunkra, máskor pedig nem megfelelőek? Igen, ez az. A NAD fehérje segít abban, hogy energiát nyerjünk és hatékonyan dolgozzuk fel a szénhidráttartalmú élelmiszerekből. Ugyanakkor a NAD-ból a mitokondrium egy része (ún. komplex 1) keletkezik, amely az a hely, ahol felzárkózik a szénhidrátokból származó energia feldolgozásához. Amint alább megtudhatja, szükségünk van a napra a NAD megfelelő működéséhez – ezért van értelme a szezonális étkezésnek. 

Ha szénhidrátot fogyasztunk, a hidrogén a NADH fehérjén keresztül jut be a mitokondriumba. Amikor ezt a hidrogént (H) eltávolítjuk belőle, marad a NAD-unk (NADH – H = NAD).

Ahhoz, hogy a NAD kialakuljon szervezetünkben, még néhány lépésre van szükség. A triptofán esszenciális aminosavat az étrendből kell bevinnünk (ezt találjuk például a húsban , amiből például a meIat0nin alváshormon vagy a szerotonin boldogsághormon termelődik ). Ezenkívül ki kell tennünk magunkat a napsugárzásnak , és el kell nyelnünk a nap UV-fényét , ami biztosítja a B3-vitamin (niacin) képződését pontosan a triptofán aminosavból. A B3-vitamin a NAD kialakulásához is nélkülözhetetlen. 

(Maďarština) (10)

A NAD előnyei és (nem) kiegészítése

A NAD molekula fontossága és egészségünkkel való kapcsolata miatt a tudósok megpróbálják ezeket az előnyöket biztosítani azoknak az embereknek, akik az életkorral veszítenek egészségükből. Kiderült azonban, hogy a NAD molekula közvetlen kiegészítése valószínűleg nem a legjobb választás . Alkalmasabb módja azoknak az anyagoknak a kiegészítése, amelyekből NAD-t állítanak elő, például az NR vagy az eNeMeN anyagokat . 

Ugyanakkor be kell látni, hogy a test egy nagyon összetett szervezet, ezért nem tudjuk teljes mértékben biztosítani, hogy bármely anyag, amit a szervezetbe viszünk, pontosan azt tegye, amit kérünk tőle. A szervezet maga tudja, hol és mire van szüksége, és oda is küldi az anyagokat. Ezért vigyázzon erre, kérjük, ezt mindig tartsa szem előtt, amikor mindent kiegészít. 

Az elegendő NAD bevitelének legbiztosabb és legellenőrzöttebb módja a rendszeres napsugárzás (főleg UV fény, de ezt megfelelő adaptációnak kell megelőznie!), ennek köszönhetően létrehozzuk és újrahasznosítjuk a NAD-ot. 

Ugyanakkor megfelelő lépés ennek a molekulának a védelmére a szezonális étkezés gyakorlása, amivel természetesen megtakarítjuk ezt az anyagot – mert nem kényszerítjük a sejteket a hatékonyan feldolgozható és felhasználható élelmiszerek feldolgozására pontosan akkor, amikor a megfelelő szoláris viszonyok (a napból származó UV komponens jelenléte), ami itt nyáron fordul elő. 

Hogyan lehet megfogni a gyakorlatban? Nyáron próbálja meg elhagyni a nyári zöldségeket (uborka, paradicsom stb.), a trópusi gyümölcsöket és a magas szénhidráttartalmú ételeket (tészta, pizza,...) és az ősz/tél beköszöntével térjen át a magasabb fehérje- és zsírtartalmú ételekre. Rá fog jönni, hogy idővel több energiája lesz, sejtjei pedig hatékonyabban fognak működni – és ami a legfontosabb, hosszú távon jobban.

NAD-hiány, élettartam és következményei

Amint a NAD mennyisége lecsökken a test valamely részében, hipoxia lép fel azon a részen  – ez egyszerűen azt jelenti, hogy a sejt/szerv/szövet nem rendelkezik elegendő oxigénnel. Nos, akkor mi lesz? A sejtek, szervek és szövetek nem tudnak megfelelően és hatékonyan működni. Mindez összefügg  a gyorsabb öregedéssel is , amit főleg a biohackerek próbálnak lassítani. 

Elegendő mennyiségű NAD szükséges a SIRT gének megfelelő működéséhez (ezek szabályozzák az anyagcserénket és a DNS-ünket). A NAD az mTOR útvonal és a növekedési hormonok működéséhez is kapcsolódik . Ismét valami fontos a biohackerek számára, de azoknak a sportolóknak is, akik törődnek izomtömegükkel és teljesítményükkel. 

Utolsó szavak

A NAD tehát sokak számára "hosszú életű hack", de elsősorban kiegészítéssel akarják megoldani. Számomra logikus, hogy először azt használjuk fel, ami már rendelkezésre áll, és csak azután szállítunk valamit. Ezért szeretnélek arra ösztönözni, hogy amennyire csak lehetséges, támogasd a tested, és ezáltal a NAD létrehozását és regenerálódását is – például a naphoz való alkalmazkodással és a szezonális táplálkozás alkalmazásával .

Testünkben számtalan különböző folyamat játszódik le, amelyek minden egyes másodpercben felelősek életünkért, működésünkért és teljesítményünkért. A NAD-molekula fontos szereplője az egész játéknak, az úgynevezett „élő szervezetnek”. És megérdemlik a figyelmet és a törődést.

 

A cikk szerzője: Michaela Majerová, okleveles holisztikus teljesítmény-tanácsadó

 

Forrás:

₁ kniha Spoznaj svoju biológiu (1. díl) – Jaroslav Lachký

₂ kniha Spoznaj svoju biológiu (2. díl) – Kvantová biológia – Jaroslav Lachký

₃ CONLON, Nichola a Dianne FORD. A systems-approach to NAD+ restoration. Biochemical Pharmacology [online]. 2022

₄ Canto C. NAD+ Precursors: A Questionable Redundancy. Metabolites. 2022

₅ Gomes AP, Price NL, Ling AJ, Moslehi JJ, Montgomery MK, Rajman L, White JP, Teodoro JS, Wrann CD, Hubbard BP, Mercken EM, Palmeira CM, de Cabo R, Rolo AP, Turner N, Bell EL, Sinclair DA. Declining NAD(+) induces a pseudohypoxic state disrupting nuclear-mitochondrial communication during aging. Cell. 2013

 

Az inozitol és pozitív hatásai egészségünkre

Az inozitol egy olyan anyag, amelyről sokat beszélnek, különösen a biohackelés területén. Azonban itt is mutassuk be, mert úgy tűnik, nagyon sok hasznos előnnyel szolgálhat számunkra egészségünk, anyagcserénk, teljesítményünk, csontunk egészsége és szaporodása szempontjából. 

Mi az inozitol?

Az inozitol elnevezés 9 különböző molekulát takar, de a leggyakrabban emlegetett biológiailag leginkább elérhető formája, a mioinozitol . Hogy egy kicsit leegyszerűsítsük a dolgokat, itt az egységes inozitol nevet fogjuk használni.   Még mindig vannak ellentmondások a különböző források között, és valahol az inozit vitaminnak (a B-vitaminok csoportjának egyike – konkrétan a B8-vitamin lenne ) vagy pszeudo-vitaminnak számít . Akárhogy is, aktivitása szorosan összefügg a B csoport más fontos vitaminjainak aktivitásával.₃ Gondoljon az inozitra, mint a szacharid-cukor egyik fajtájára  . Leggyakrabban édes ízű fehér por formájában található meg, és természetesen előfordul például  hüvelyesekben, magvakban, különböző típusú zöldségekben és gyümölcsökben, mint például a grape fruitu.₃ 


(Maďarština) (6)

Az inozitol és pozitív hatása a következőkre:

1.) Glükóz anyagcsere

Az inozittal leginkább a vércukorszabályozás és az inzulinérzékenység/rezisztencia témakörében találkozhat . Az inozit valóban az inzulinérzékenység növelésének eszközeként használatos, és ezért része az inzulinrezisztencia megelőzésének (úgy tűnik, hogy csökkentheti az inzulin felszabadulását).  Az inozitot tartalmazó ételek fogyasztása csökkenti a vércukorszint emelkedését étkezés után. ₁  Az inzulinérzékenység elősegítése elengedhetetlen lépés a  metabolikus szindrómák megelőzésében , amelyek napjainkban is egyre gyakoribbak a fiatalok körében.  Mit képzelsz ez alatt? Egyre gyakoribb a túlsúly vagy az elhízás és a cukorbetegség.

2.) Reproduktív egészség

Az inozitol javítja például a spermiumok mozgékonyságát, a tojás minőségét , és segít a nőknek olyan problémákban, mint a PCOS (policisztás petefészek szindróma). A ₂, ₅ PCOS-t gyakran anyagcsere-problémának tekintik, melynek egyik jellemzője éppen az inzulinérzékenység károsodása. Ezért az inozitot ebben a szindrómában szenvedő nőknél is alkalmazzák.

3.) Sportteljesítmény

Az inozitol a sportolók és sportolók gyakori eszköze, mert támogatja a fizikai teljesítőképességet és a kreatin átvitelét (a teljesítményt is növeli) az izmokba vagy a csontokba. Ugyanakkor szeretném kiemelni az inzulinérzékenység fent említett pontját - ez a sportolók számára is nagyon fontos. Ha valaki inzulinérzékeny, akkor kiváló teljesítményre képes, függetlenül attól, hogy az előadás előtt evett-e vagy sem. Természetesen ez az egész téma sokkal mélyebb és tágabb, de túllépnénk ennek a cikknek a határait. :)

4.) Csontok egészsége

Az inozitol funkciója a csontok egészségével is összefügg . A csontokban támogató szerepet játszik magának a csonttömegnek a kialakulásában (az úgynevezett oszteogenezis és csontosodás során ). Az inozitol (különösen az inozitol-3-foszfát) szabad kalciumot szabadíthat fel a sejtekből (amire például a simaizom-összehúzódás során van szükség), és befolyásolja a sejtképzést is . ₆   Továbbá az inozitol hatásait a kognitív teljesítőképességgel , a depresszió kezelésének támogatásával , az idegrendszer egészségével vagy a hangulatszabályozással kapcsolatban figyelték meg  .

Következtetés

Összegzésképpen nem tudom megbocsátani magamnak, hogy egy fontos dolgot nem említek meg, nevezetesen, hogy végső soron mindig fontos mindenekelőtt arra gondolni, hogy egyetlen izolált anyag sem ment meg bennünket, ha nem vigyázunk magunkra és egészségünkre átfogóan. Mindig az életmód alapjainak megerősítésére kell koncentrálni, és igyekezni kell a lehető legjobb feltételeket biztosítani a szervezetnek ahhoz, hogy természetes módon önállóan is optimálisan működhessen. Egy anyag önmagában nem fejti ki ugyanazt a hatást, mint más folyamatok/rendszerek támogatása esetén.

A cikk szerzője: Michaela Majerová, okleveles holisztikus teljesítmény-tanácsadó

 

Forrás:

 https://www.youtube.com/watch?v=ZtWy77f8t-M

₂ https://www.inositoli.it/en/the-difference-between-inositol-myo-inositol-and-d-chiro-inositol/

₃ https://www.terrapotheka.cz/inositol#_Toc129263139

₄ Bevilacqua A, Bizzarri M. Inositols in Insulin Signaling and Glucose Metabolism. Int J Endocrinol. 2018

 https://openheart.bmj.com/content/9/1/e001989

₆ https://jaroslavlachky.sk/kb-18-melanopsin-bistabilita-svetlo-a-vapnik/

Koenzim Q10. Mire való és melyiket válasszam? Mi a különbség az ubikinon és az ubiquinol között?

Az ubiquinol az emberi szervezet egyik legfontosabb vegyülete, amely számos kulcsfontosságú biológiai funkcióban vesz részt. A Q10 koenzim (CoQ10) aktív formájaként az ubiquinol létfontosságú szerepet játszik a sejtszintű energiatermelésben, támogatja a szív és az erek egészségét, erős antioxidáns hatással bír. Ebben a cikkben megvizsgáljuk a CoQ10 különböző formái közötti különbségeket, azok termelődését, működését a szervezetben, egészségügyi előnyeit, és a Kaneka Ubiquinol formájára összpontosítunk.

Mi az a koenzim Q10?

A Q10 koenzim (CoQ10) egy zsírban oldódó, vitaminszerű anyag, amely természetesen előfordul az emberi test minden sejtjében. Szükséges az adenozin-trifoszfát (ATP) termeléséhez , egy olyan molekulához, amely energiát tárol és továbbít a sejtekben . A CoQ10 két fő formában létezik: oxidált formában (ubikinon) és redukált formában (ubiquinol)  Az ubikinon a CoQ10 oxidált formája, és hagyományosan étrend-kiegészítőként kapható a piacon. Az ubiquinol redukált formája azonban egy aktív forma, amely azonnali felhasználásra kész a szervezetben.

Ubichinon vs. Ubiquinol

Az ubikinont, a CoQ10 inaktív formáját a szervezetben aktív formává, ubikinollá kell alakítani, hogy az energia-anyagcseréhez és az antioxidáns védelemhez felhasználható legyen. Ez az átalakulás azonban az életkor előrehaladtával kevésbé hatékony, ami a szervezet CoQ10 természetes szintjének csökkenéséhez vezet . Az ubiquinol közvetlenül elérhető a szervezet számára, így ez az étrend-kiegészítők előnyben részesített formája, különösen idősebb felnőttek vagy speciális egészségügyi szükségletekkel rendelkező egyének számára.

 • Oxidációs állapot : Az ubikinon a CoQ10 oxidált formája, és elsősorban elektronhordozóként működik a mitokondriális elektrontranszport láncban, ami kulcsfontosságú az energiatermeléshez. Az ubiquinol redukált, aktív forma , amely erős lipidoldékony antioxidánsként működik, megvédi a sejteket az oxidatív károsodástól.
 • Antioxidáns tulajdonságok : Az ubiquinol lényegesen hatékonyabb antioxidáns, mint az ubikinon . Csökkentett formájának köszönhetően az ubiquinol közvetlenül képes megragadni és semlegesíteni a szabad gyököket, megvédi a sejteket az oxidatív stressztől és javítja az általános egészséget.

2

 • Felszívódás és biológiai hozzáférhetőség : Az ubiquinolt a szervezet könnyebben felszívja, mint az ubikinont, ami azt jelenti , hogy kiegészítve gyorsabban és hatékonyabban használható fel. Ez különösen fontos az idősebb felnőttek számára, akiknél az ubikinon ubikinollá történő átalakulása kevésbé hatékony.
 • Életkor és átalakulás : Az életkor előrehaladtával csökken a szervezet azon képessége, hogy ubikinont ubikinollá alakítson át. Ez azt jelenti, hogy az idősek jobban profitálhatnak a közvetlen ubiquinol-pótlásból .
 • Energiatámogatás vs. oxidáció elleni védelem : Bár mindkét forma fontos a mitokondriumok energiatermelésében, az ubiquinol viszont hozzáadott értéket biztosít azáltal, hogy megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta károsodástól , ami közvetlen hatással van a sejtek integritásának és egészségének megőrzésére.
 • Kiegészítők és terápiás felhasználások : A jobb felszívódás és a magas antioxidáns tulajdonságok miatt az ubiquinol-kiegészítést gyakran hatékonyabbnak tartják, különösen  a szív egészségének elősegítésében, az idegrendszer működésének javításában és a neurodegeneratív betegségekben szenvedők egészségének javításában . Az ubikinon hatékonyan támogatja az energia-anyagcserét, de használatához szükség lehet ubikinollá történő átalakulásra a szervezetben, hogy maximalizálja előnyeit.

1

Ubiquinol gyártása - Kaneka úttörő a biquinol fejlesztésében és előállításában

Az ubiquinol előállítása fermentációval vagy olyan biotechnológiai módszerekkel történik , amelyekben specifikus élesztő vagy baktériumtörzsek, amelyek képesek Q10-et termelni . A japán Kaneka cég az ubiquinol vezető gyártója, és egyben az első, amely az ubiquinol biológiailag azonos formájával állt elő, amely étrend-kiegészítőkhöz is alkalmas. A Kaneka Ubiquinolt szabadalmaztatott eljárással állítják elő, amely biztosítja a nagy tisztaságot és a biológiai hozzáférhetőséget.

Az ubiquinol funkciói és előnyei a szervezetben

A CoQ10 hagyományos formájához, az ubikinonhoz képest az ubiquinol jobban felszívódik a szervezetben. Ez azt jelenti, hogy az ubiquinol-kiegészítés gyorsabb és hatékonyabb módszert jelenthet a szervezet CoQ10-szintjének növelésére, ami különösen fontos idősebb felnőtteknél vagy bizonyos betegségekben szenvedő egyéneknél, akiknek nehézségei lehetnek az ubikinon ubikinollá történő átalakításával.  Az ubiquinol számos testi funkció szempontjából kulcsfontosságú, többek között:

1.) Energiatermelés

Az ubiquinol létfontosságú szerepet játszik a sejtszintű energiatermelésben. Kulcsfontosságú eleme a mitokondriális légzési láncnak, ahol segít a táplálékot és az oxigént ATP-vé (adenozin-trifoszfát) alakítani , amely molekula különféle sejtfunkciókhoz energiát tárol és szolgáltat.

2.) Antioxidáns védelem

Megvédi a sejteket a szabad gyökök okozta oxidatív károsodástól, ami elengedhetetlen az egészséges öregedéshez és számos krónikus betegség megelőzéséhez.

3.) A szív és az erek támogatása

Az ubiquinol segít fenntartani az optimális vérnyomásszintet , támogatja a szív egészségét és javítja a szív- és érrendszer általános működését. 1

Ezenkívül a Q10 koenzim különösen előnyös, ha már sztatinokat vagy koleszterin gyógyszereket szed. A sztatinok alkalmazása során a Q10 koenzim csökkenése léphet fel a szervezetben, és így számos melléktünet jelentkezhet, mint például izomfájdalom, fáradtság vagy gyengeség.

4.)  Az idegrendszer támogatása

A kutatások azt sugallják, hogy az ubiquinolnak neuroprotektív hatásai lehetnek, vagyis megvédheti az idegsejteket a károsodástól. Ez különösen fontos a neurodegeneratív betegségek, például az Alzheimer és a Parkinson-kór megelőzése és lehetséges támogatása szempontjából.

 

Következtetés

Tanulmányok kimutatták, hogy az ubiquinollal történő kiegészítés számos egészségügyi előnnyel járhat, beleértve a szív egészségét, javítja az energiaszintet, lassítja az öregedési folyamatot, erősíti az immunrendszert és támogatja a neurológiai funkciókat. 

 

1. RUIZ, Yoana Rabanal, Emilio Llanos GONZÁLEZ a Francisco Javier ALCAIN. The Use of Coenzyme Q10 in Cardiovascular Diseases. 2021.

Hüvelyi mycosis. Miért fordul elő, és tippek a megelőzésre.

A hüvelyi mycosis az egyik leggyakoribb egészségügyi probléma, amellyel a nők találkoznak. Ezt a betegséget az élesztőgombák, elsősorban a Candida albicans túlszaporodása okozza a hüvelyben . Bár ezeknek a gombáknak kis mennyiségben való jelenléte normális, és nem ad okot aggodalomra, ellenőrizetlen szaporodásuk kellemetlen tünetekhez vezethet.

Mik a hüvelyi mycosis tünetei?

A hüvelyi mycosis számos okból előfordulhat. A leggyakoribbak közé tartozik az antibiotikum-kezelés okozta mikroflóra egyensúlyhiány, a legyengült immunválasz, a terhesség, a diabetes mellitus, a nem megfelelő higiénia vagy a bőr légzését akadályozó szűk és szintetikus ruházat viselése . Az éghajlati viszonyok, például a magas páratartalom és a hőmérséklet szintén hozzájárulhatnak a mycosis kialakulásához.

A hüvelyi mycosis tünetei általában nagyon jellegzetesek, és magukban foglalják a viszketést, égést, a szeméremtest bőrpírját és duzzanatát, fehér folyást és fájdalmat vizelés vagy közösülés közben . Ezek a tünetek nagyon kellemetlenek lehetnek, és jelentősen befolyásolhatják az érintett személy életminőségét.

A probiotikumokat tartalmazó étrend-kiegészítők nagyon hasznosak lehetnek a hüvelyi mycosis elleni küzdelemben . A probiotikumok olyan élő mikroorganizmusok, amelyek megfelelő mennyiségben fogyasztva pozitív hatással vannak a gazdaszervezet egészségére azáltal, hogy támogatják a bél- és hüvelyi mikroflóra egyensúlyát . A probiotikus étrend-kiegészítők alkalmazása segíthet az egészséges mikroflóra helyreállításában és megakadályozhatja a mycosis kiújulását. Egyéb kiegészítők, amelyek támogathatják az immunrendszert és segíthetik a szervezetet a gombásodás elleni küzdelemben, a D-vitamin , a C-vitamin , cink és az omega-3 zsírsavak .

Kopie návrhu Vaginální mykóza

Hogyan lehet megelőzni a hüvelyi mikózist?

Az étrend-kiegészítők mellett gyakorlati tippek is találhatók a hüvelyi mycosis megelőzésére, illetve tüneteinek enyhítésére. Mindenképpen fontos a megfelelő intim higiénia betartása , de kerülje az agresszív szappanokat és tusfürdőket , amelyek megzavarhatják a hüvely természetes pH-egyensúlyát. Természetes anyagokból, például pamutból készült laza, légáteresztő ruházat viselése javasolt , valamint kerülni kell a fürdőruha és természetesen az izzadt sportruházat hosszú távú viselését. Hasznos a cukor és a finomított szénhidrátok fogyasztásának minimalizálása vagy korlátozása is , amelyek elősegíthetik a Candida növekedését.

A Candida albicans és más élesztőgombák természetesen jelen vannak a bél- és hüvelyi mikroflórában, ahol általában egyensúlyban élnek más mikroorganizmusokkal. A cukor azonban táplálékul szolgálhat ezeknek az élesztőknek , elősegítve gyorsabb növekedésüket és szaporodásukat. Ha elegendő cukor van a környezetben, az élesztő a normál egyensúlyt meghaladóan elszaporodhat, ami a mikrobiális harmónia megbomlásához vezet, és mycosis tüneteit okozhatja .

A sok cukor fogyasztása a bél- és hüvelyi mikroflóra egyensúlyának felbomlásához vezethet, ami befolyásolhatja az általános egészségi egyensúlyt. A probiotikus baktériumok, amelyek az élesztőgombák növekedésének szabályozásával segítenek fenntartani az egészséges környezetet, elnyomhatók az étrendben lévő felesleges cukorral. Ez csökkenti a Candida elleni versenyt, lehetővé téve a túlszaporodást és fertőzést okozva.

Miért kell keményíteni és hogyan kezdjem el a keményítést?

A keményedés, vagyis a test hidegnek való kitétele az állóképesség növelése és az általános egészségi állapot javítása érdekében egy olyan technika, amely hosszú múltra tekint vissza, és még mindig népszerű szerte a világon. A keményedés nem csak a jeges vízben való úszásról vagy a téli időben való futásról szól; a mindennapi élet része lehet, és számos előnnyel jár a testi és lelki egészség szempontjából.

A keményedés előnyei

 1. Az immunrendszer erősítése: A rendszeres hidegnek való kitettség serkentheti a fehérvérsejtek termelődését és növelheti a fertőzésekkel szembeni ellenállást.

 2. Javítja a keringést: A hideg expozíció fokozhatja a véráramlást és erősítheti a szív és érrendszert.

 3. Gyulladás csökkentése: Az erősítés segíthet csökkenteni a gyulladásos folyamatokat a szervezetben és enyhíteni a gyulladással járó fájdalmat.

 4. Az alvás javítása: a keményedés elősegítheti a jobb alvást azáltal, hogy befolyásolja a hormonok, például a meIatonin szintjét.

 5. Fokozott energia és vitalitás: A keménykedés növelheti az energiaszintet és javíthatja általános jólétét.

 6. A mentális reziliencia erősítése: A temperálás gyakorlása elősegítheti a mentális rugalmasság fejlesztését és a stresszes helyzetek jobb kezelését.

Kopie návrhu Proč začít s otužováním

Hogyan kezdjük el a keményedést

 1. Kezdje fokozatosan: Kezdje lassan, és fokozatosan növelje az intenzitást és az időtartamot . Például kezdje egy rövid zuhanyozással hideg vízzel, és fokozatosan növelje az időt.

 2. Keressen különböző módszereket: Számos módja van a keményítésnek, beleértve a jeges vízben való fürdést, a hideg időben való futást, a hideg zuhanyozást és a kontrasztfürdőt (váltakozó meleg és hideg víz).

 3. Állj fitt rendszeresen: A rendszeresség a siker kulcsa. Próbáljon rendszeresen erősíteni, ideális esetben minden nap vagy hetente többször.

 4. Figyeljen a testére: Ha túl sok kényelmetlenséget vagy fájdalmat érez, lassítsa le vagy állítsa le a keményedést, és győződjön meg arról, hogy biztonságos.

 5. Használjon légzési és vizualizációs technikákat: A rögzítés során koncentráljon a légzésére, és képzelje el, hogy a hő áramlik a testébe, hogy növelje a komfortérzetet.

 6. Soha ne keményíts egyedül extrém körülmények között: Ha extrém körülmények között, például jeges vízben úszásban szeretnél keményíteni, mindig csináld olyan valakivel, aki képes figyelni és szükség esetén segíteni.

 

 Ha hibát vagy elírást észlel a cikkben, kérjük, jelezze a  korektura@brainmarket.cz címen . Köszönöm!