Hüvelyesek
Legnépszerűbb termékek

A csicseriborsó vagy a római borsó a magas fehérje- és rosttartalmú hüvelyesek közé tartozik. A BrainMax Pure csicseriborsó erős ízű, tápértéke vegetáriánusok és vegánok számára...
A hüvelyesek hosszú múltra tekintenek vissza, beleértve a közel-keleti fogyasztásukról szóló feljegyzéseket is, amelyeket a legrégebbi civilizációk több mint 11 000 évvel ezelőtt fogyasztottak. Ma már a világ különböző konyháiban használt élelmiszerek. A hüvelyesek számos fontos tápanyag nagyszerű forrásai, beleértve a vitaminok, ásványi anyagok széles skáláját, de különösen a növényi fehérjéket és rostokat.
Őseink étrendjének nagy részét nagyrészt hüvelyesek tették ki, amit ma már aligha tudunk összehasonlítani. A hüvelyesek hetente háromszor jelenjenek meg étrendünkben. És kéz a szíve, a valóság gyakran nem egyezik ezzel. Történelmileg a hüvelyesek főként a hús hiánya és telítő tulajdonságai miatt jelentek meg őseink étrendjében. Mivel a nyugati világban ma már szinte korlátlan a hús elérhetősége, egyértelműen a hús dominál, és sok hüvelyes teljesen kikerült az étrendből.
A hüvelyesek sok előnye közül az egyik, hogy még mindig tiszta élelmiszer, mindenféle módosítás és mezőgazdasági beavatkozás nélkül. A hüvelyesek jelentős (kb. 15 g), mennyiségű rostot tartalmaznak, aminek köszönhetően hosszú ideig képesek táplálni bennünket. Ezért nemcsak a racionális étrend részei, hanem csökkentett módban is ajánlottak. És mivel a nyugati diéták alacsony rosttartalmúak (még azt is mondják, hogy a napi ajánlott bevitel felét sem fogyasztjuk), a hüvelyesek jó táplálék lehet ezen a hiányon. Ezenkívül cukorbetegek számára is megfelelő élelmiszer, mert a hüvelyesek alacsony glikémiás indexűek (GI <50). A hüvelyeseket tartalmazó keményítők magasabb rosttartalmuk miatt lassan szívódnak fel, és nem emelkedik meg hirtelen a vércukorszint.